TRIBUT BUAT GURUKU

Aku teringat lagi dulu-dulu aku suka ceritakan tentang cikgu kepada kakak-kakak di rumah aku.Setiap tahun aku ada seorang cikgu yang aku sayang dan senangi. Setiap hari aku akan ceritakan tentang cikgu kepada kakak di rumah yang hanya akan setia mendengar..

Sangat gembira aku bercerita.. Hingga kini sebenarnya pada setiap semester akan ada seorang lecturer yang akan menambat hati ini.. Aku akan sayang meninggalkan kelas. Membuat catatan yang beliau cakapkan, selalu rasa gembira untuk ke kelas.. Rupanya aku masih sama dari dulu sampai sekarang. =)

Aku mahu mengenang-ngenang kembali cikgu-cikgu ini.. Dalam senyap aku, dalam diamnya aku, aku cuba mengutip mutiara sepanjang perjalanan aku senbagai seorang murid dan pelajar. Mungkin pengalaman aku dengan kehidupan sekeliling tidak banyak, namun dengan kata-kata cikgu-cikgu aku ini juga aku mencambahkan rasa sayang kepada mu'allum dan belajar erti keberkatan ilmu.Ilmu jauh apabila tiada ikatan hati dengan guru.. ini apa yang aku rasa. Mungkin lain orang lain rasanya...

Darjah satu: Cikgu Siti Rahah
Darjah dua: Cikgu Siti Rahah
Darjah Tiga: Cikgu Syuib dan Ustazah Norhani
Darjah Empat: Cikgu Mohd Noor
Darjah Lima: Cikgu Bashri
Darjah Enam: Cikgu Bashri

Tingkatan Satu: Teacher Musliani
Tingkatan Dua: Ustaz Fuad, Ustaz Yaakob
Tingkatan Tiga: Ustaz Fuad,
Tingkatan Empat: Cikgu Zaini, Ustaz Fuad
Tingkatan Lima: Cikgu Zaini, Ustaz Fuad..

MATRIK:
Sem 1 Tahun 1: Madame Arnie
Sem 2 Tahun 1: Ustaz Zamakhsyari
Sem 3 Tahun 1: Ustaz Azlan

Sem 1 Tahun 2: Ustaz Majid
Sem 2 Tahun 2: Ustaz Majid
Sem 3 Tahun 2: Ustaz Ma'ad

KAMPUS GOMBAK.
Sem 1 Tahun 1: Ustazah Sofea, cikgu Razman
Sem 2 Tahun 1: Dr Azez Berghout
Sem 3 Tahun 1:Ustaz Hanafi.

Sem 1 Tahun 2: Ustaz Adli, Ustaz Wan

PENULISAN
Sifu Azmah Nordin
Tenaga Pengajar MPR 2007: Faisal Tehrani, Nisah Haron, Salina Ibrahim, Saifullizan Yahaya, Rahimidin Zahari...

Mereka yang mengajar aku dengan penulisan mereka: Hlovate, Hilal Asyraf, Faisal Tehrani, Andrea Herata, Asma Nadia, HAMKA..

Mereka yang aku kutip kata-kata mereka: Kak Husni, Habibah, Ainul, Marziah, Saadiah, Liyana, Mastura...

Ramai sekali guru di sekelilingku....

Aku sayangkan semua guru yang telah mendidikku namun bagi setiap takah perjalanan aku akan ada juga seseorang yang sangat memberi kesan untuk hari ini. Mereka yang tidak hanya mengajar aku silibus pelajaran namun bekal perjalanan aku yang masih panjang. Kadang kata-kata mereka terkena atas kepala, namun daripada situ aku belajar.. Kadang dalam kata mereka ada semangat, aku tembakan kata-kata supaya aku bertahan.. Allah, rahmatilah dan panjangkan usia guru-guruku..

Catatan hujung tulisan: Teringat terus tulis, tak kan nak tunggu hari guru baru nak hargai mereka.. Sungguh aku rindukan para murabbiku....

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut