Skip to main content

CERPEN: Warkah buat Jamilah Mohd Norddin.

Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan nama Allah saya mulakan utusan buatmu yang bernama Jamilah Mohd Norddin. Saya sayangkan kamu, justeru saya layangkan warkah ini agar kamu jelas dengan perasaan saya terhadap kamu. Pada warkah ini saya mahu jelaskan semuanya yang saya mahu.

Saya kenal kamu sebagai seorang yang pendiam. Namun kamu boleh berubah jika orang yang bersama kamu itu membuat lawak. Kamu jarang zahirkan perasaan kamu. Sedih. Gembira. Marah. Geram. Namun saya tidak tahulah apabila orang berkata yang kamu cepat ditangkap reaksi melalui perbuatan. Entahlah, saya tidak anggap kamu begitu. Saya tahu kadang apa yang kamu zahirkan bukanlah perasaan kamu yang sebenar.. Saya mengenal kamu 21 tahun sudah...

Sebenarnya kamu sendiri yang tidak mengenal diri kamu, justeru bagaimana orang lain dpaat mengenal kamu. Kamu mahu orang lain memahami kamu sedangkan kamu tidak mendekati orang. Kamu EGO!! Kamu seorang yang ego, Jamilah! Kamu cuba nafikan apa yang ada dalam diri. Kadang kamu sengaja berpura-pura seolah nampak kamu kuat sedang kamu sensitif.. Kamu lemah jiwanya..

Bukanlah aku mahu meletakkan salah atas bahumu, namun sekadar memberitahumu yang dalam dunia kita tidak bisa hidup sendiri. Kita perlukan teman bicara. Sahabat yang dapat dikongsi masalah. Adakah kamu hanya membiarkan sahabatmu bersangka apa sahaja tentang kamu?

Jamilah, saya tahu kamu mahu melangkah jauh. Namun dalam kamu melangkah, adakah kamu sedar kamu sering melukakan mereka di sekelilingmu. Teman sekamar, keluarga... Adakah mereka gembira dengan tingkahmu? Kamu sekarang hanya diam membisu tanpa sepatah kata dengan orang yang bersama-sama kamu. Hanya kerana kamu bertemu dengan nota itu. Kamu cepat benar sensitif dan membuat konklusi, Jamilah... cubalah bersikap matang dan jadilah seorang manusia yang kuat!

Jamilah, sesungguhnya dalam sebuah perjalanan yang kita lalui tentu sahaja banyak rintangan yang perlu kita lalui. Adakah kamu fikir yang kamu sebenarnya tidak sabar? Kamu tidak pun menjadi seseorang yang berjasa kepada ayah, mak cik, kakak-kakak, sahabat-sahabat, teman sekamar, guru...

Tidak perlu aku ungkit semuanya...

Hidup ini singkat, Jamilah.. Hiduplah seperti pohon berbuah yang dilempar batu diberinya buah... Jangan sekadar hidup dalam sebuah bayang-bayang...

Aku sayang kamu.
Lu'luah Nur Jamilah.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…