Skip to main content

Durrah Nur Aqilah: Warna Hidup.


Kata Lu'luah dia sukakan hidupnya walaupun hanya berwarna hitam putih. Namun kata aku, aku bersyukur kerana hidupku punya warna seindah pelangi.

Merah
Jingga
Kuning
Hijau
Biru
Indigo
Ungu

Aku merasakan yang tentunya bosan jika hidup hanya diteman dua warna. Bayangkan sahaja jika kita menonton filem lama yang berwarna hitam putih berbanding kita menonton filem sekarang yang ebrwarna-warni. Tentu sahaja kepuasan itu lebih apabila kita menonton filem yang berwarna warni.

Apabila berjalan muka bukan hanya perlu kita tundukkan ke bawah, namun angkatkan kepala untuk mellihat warna yang ada di seklilingmu. Apabila diri berdiri dalam daerah paling selesa jangan sesekali kau lupa untuk melihat mereka yang jauh lebih bawah daripada kita. Bukankah dalam adab memberi salam juga telah dinyatakan bahawa sepatutnya yang berkereta beri salam kepada yang bermotosikal, dan yang berbasikal beri salam kepada yang berjalan kaki... Lihat bagaimana cantiknya..

Walau jika nanti hidupmu diselaput kelabu awan duka, jangan disesal pada sebuah takdir. Apa sahaja yang tiba, ada jua yang kau rasa semuanya mengajar untuk kamu menjadi seorang manusia. Kalau kamu pernah gagal bermakna kamu menambah satu warna dalam hidup. Apabila kamu berjaya, warna hidup kamu berubah lagi.. Warna hidup bukannya hanya dua warna hitam dan putih.


Comments