Bicara Ainul Hayat.

_______________________________________________________________________________
Akak suka kata-kata ni. =] Khas untuk Ina.
"Kegagalan itu banyak hikmahnya…gagal bukan bermakna kalah sebaliknya membuatkan kita berpijak di bumi yang nyata….dan bila saat kemenangan diraih, baru kita rasa betapa mahalnya erti sebuah kejayaan. Perlu dibayar dengan jutaan pengorbanan. Moga kita mampu realisasikan segalanya.

Bagi Ina yang gersang ilmu bahasa Arab ni…suka sangat jika baca nukilan seseorang yang berlatar belakangkan pendidikan islamik dan menurunkan tinta berharga itu dalam karya. Contoh yang ranum meniti zaman kegemilangan kini…Saudara Hilal Asyraf dan Kak Fatimah Syarha.

Akak beruntung tau Allah takdirkan akak dalam bidang bahasa Arab…Al-lughatul arabiah, al-lughatul jannah! Sejarah pun dah membuktikan, dalam lima bahasa yang meninggalkan pengaruh besar terhadap tamadun manusia, hanya bahasa Arab yang masih wujud dan berfungsi hingga ke hari ini…manakala yang lain ada yang sudah pupus seperti bahasa Latin dan Sanskrit. Bahasa Arab inilah yang akan terus berkekalan sehingga ke hari kiamat kerana ia bahasa Al-Quran dan telah diberi jaminan oleh Allah untuk dipelihara dan dilindungi.

Tuntasnya, akak sebagai pelajar Bahasa Arab sangat beruntung. Manfaatkan peluang ini untuk gali sedalam-dalamnya bahasa ini…banyak lagi khazanah kesusasteraan arab yang boleh digilap dan alangkah indahnya diterjemahkan dalam karya yang boleh memberi manfaat kepada ummah" -Nor Hazlina Fisol a.k.a. Ainul Hayat. [blog beliau di sini.]
______________________________________________________________________________
Saya suka merakamkan kata-kata yang ditulis oleh Ina Nailofar di sini. Pesanan untuk diri saya supaya meneruskan pengajian dalam bidang bahasa Arab. Semangat bukankah perlu sentiasa dipugar? 

Terima kasih, Ina... =]

Akak doakan moga Ina beroleh yang terbaik di dunia dan Akhirat. =)Nota Sebelum Titik: Seronok juga berbalas emel. Nanti kita berbalas entri di blog lagi, ye Ina?

catatan untuk ingatan,
3.49pm/3-12-2010
Qamar Jamilah, Mahang

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut