Resensi: Secubit Halwa Penawar Jiwa 100 Kisah kehidupan


Tajuk Buku: Secubit Halwa Penawar Jiwa 100 Kisah kehidupan
Pengarang: Zakaria Sungib
Penerbit: Galeri Ilmu
Tarikh Dibaca: 27-8-2010

TENTANG PENGARANG: (daripada kulit buku)
Zakaria Sungib, anak kelahiran Johor Bahru, berpengalaman selama 25 tahun dalam bidang kewartawanan dan penulisan. Mendapat inspirasi daripada siri buku Chicken Soup for the Soul yang telah membentuk ramai manusia, beliau mengumpulkan kisah-kisah kehidupan yang membawa nafas Islam. Beliau memilih kisah-kisah yang bukan sahaja mengandungi nilai keislaman yang universal tetapi juga membawa nilai Islam yang tinggi.

BLURB BUKU:

Cerita mempunyai kuasa dan pengaruh tersendiri. Melalui himpunan 100 buah kisah di dalam buku ini, pembaca akan menemui kisah-kisah yang dekat dengan diri masing-masing. Kisah yang terkesan di hati. Kisah yang mencetuskan inspirasi, menjernihkan jiwa, seterusnya memberi motivasi.

Pelbagai kisah yang diceritakan oleh ramai penerita ini merupakan koleksi 'halwa jiwa' yang memberi kesan penawar kepada keluh-kesah, kekeliruan dan tekanan hidup seharian. Kisah-kisah itu mengajar tentang kesyukuran, kesabaran, ketabahan, pengorbanan, kasih-sayang dan sifat-sifat lain yang diredhai.

Pada setiap kisah itu ada hikmah yang Allah datangkan sebagai bahan pembelajaran di universiti kehidupan.


ULASAN JAMILAH
100 Kisah Kehidupan saya pinjam daripada seorang rakan universiti. Lama sudah saya tertarik untuk mendapatkan 100 Kisah Kehidupan, cuma belum lagi tangan ini mahu menyentuh buku ini yang terpamer di kedai-kedai. Justeru, apabila ada orang mempelawa saya membaca buku ini, sudah seperti anak lapar yang dihulur setuju. Lalu, buku ini ada di tangan saya.

Kisah yang terkandung adalah kisah kehidupan. Kisah insan-insan yang melalui ujian menempuh kehidupan. Kebanyakannya kisah mereka yang sakit dan bagaimana mereka melalui kesakitan itu. Ada sebahagiannya pernah saya ikuti seperti kisah Atiq Wazif dan Kak Za.. Kisah ada dibahagiakan kepada lapan siri iaitu:

* Tentang Insan luar biasa
* Tentang alam di kecil
* Tentang ujian Hidup
* Tentang restu ibu bapa
* Tentang Hidayah Tuhan
* Tentang Daya Usaha
* Tentang Kasih Sayang
* Universiti Kehidupan

Semua kisah yang terkandung punya pengajaran dan saya tidak sedar bermula dengan muka satu, saya terus terpaku di kerusi dan membelek helai demi helai hingga muka terakhir selama hampir dua jam. Saya tidak dapat behenti untuk terus membacanya sampai akhir. Saya terbuai bersama-sama kisah yang ada suka, duka, kecewa, semangat...

Saya tertarik untuk berkongsi sedikit sedutan daripada kisah Resepi Hidup Tenang dalam buku ini:

"Salah satu petua kesihatan Kak Esah, jangan tidur lepas Subuh. Dia sentiasa bangun pagi sebelum subuh dan tidak tidur selepas subuh. Kalau mahu tidur juga dia akan menunggu tengahari sedikit. Itu pun sekadar beberapa minit kerana banyak tidur siang boleh melemahkan badan. -100 Kisah Kehidupan m/s:24

"Umi Esah sangat menjaga waktu makan. misalnya pukul 10 pagi, dia tidak akan makan buah mangga untuk menjaga perut supaya tidak rosak."

Hanya satu yang saya kongsi, namun hakikatnya banyak kisah yang terkandung seribu pengajaran dalam buku ini. Pasti tidak rugi membacanya. Sesungguhnya jika saya terasa susah. lebih ramai yang berganda susahnya namun mereka berserah kepada ALlah pemilik diri atas segala yang berlaku.

Selamat membaca

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut