Durrah Nur Aqilah: Takdir Allah Terindah
Grass Typewriter by ~supertim
Berulang kali ayat itu bergema dalam diri. Acapkali ayat itu menjelma dalam diri. Berusaha melawan kata-kata dalam diri sendiri supaya mudah untuk menerima kenyataan. Siapakah yang lebih memahami dirinya melainkan diri sendiri.

Pecah empangan yang ditahan sedari tadi. Aku pejamkan mata. Rapat-rapat. Kejadian minggu lalu hadir dalam ingatan.

"Lu'luah, saya mahu tukar universiti. Saya tidak tahan berada di sini. Universiti bagus tetapi saya langsung tidak berubah." 

"Terpulanglah. Itu keputusan kamu. Siapalah saya untuk membantah apa yang kamu mahu lakukan. Diri kamu yang menanggung akibatnya."

Selesai di situ sahaja perbualan mereka. Masing-masing angkat kaki untuk pulang ke mahalah. Lalu persoalan itu seakan ternoktah di situ.

Namun dalam fikiran aku itu bukanlah suatu mainan perasaan atau sekadar cakap-cakap. Serius aku mahu melakukannya. Namun sayangnya pada universiti ini mengatasi keinginan hati.

Malam itu sunyi. Jam dua pagi. Air mata tumpah lagi membasahisejadah. Diluahkan kepada Allah segala perasaan. Dicurahkan semua isi hati yang seakan hilang semua perasaan. Lantas selesai solat witir, aku meletakkan kepala di atas bantal.

Bayangan putih menghampiri. Sekujur tubuh memandang sayu wajahku. Mukanya beriak kesedihan.

"Mak?" Aku bersuara sendiri.

Lalu aku terjaga. Berpeluh. Mengapa bayangan arwah ibu hadir dalam mimpinya. Adakah keputusan ini sebenarnya satu kesalahan? Lalu aku membuat pilihan lain.

Biarlah aku terus berada dalam universiti ini, namun tekad belum berubah. Mahu menukar jurusan lain. Selang seminggu, semua urusan selesai.

"Durrah tak sayang ayah? Mengapa Durrah lakukan ini pada ayah? Apa salah ayah sampai Durrah rahsiakan semuanya daripada pengetahuan ayah."

Malam itu aku bermimpi ayah yang berada di kampung. Ayah tidak mahu aku menukar jurusan.

***

Ya Allah, dahulu aku selalu menanam angan-angan untuk belajar bahasa Arab dan cuba untuk memahami kalam-Mu. Lalu, Engkau makbulkan ia dengan aku mendapat tawaran belajar dalam bidang ini. Lalu, setelah beberapa tahun, aku seakan jemu dan mahu berpatah balik. Sesungguhnya tekad akulah yang belum jitu. Sesungguhnya YA Allah, inilah keputusan terbaik untukku. Moga selepas ini tidaklah hati ini dirasuk bisikan jahat itu lagi...

Kasihan ayah berkorban semuanya,
Kasihan kakak mengeluar belanja,
Kasihan sahabat menahan telinga..


Ya Allah, seseungguhnya aku sudah menyusahkan ramai orang. Aku telah menyebabkan ramai pihak terlibat hanya kerana seorang aku...


Terima kasih Ya Allah dengan jawapan ini... Inilah jalanku.

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut