bahasaku.
gambar hiasan semata-mata.

Saya rasa mahu ketawa kala teringat kata-kata cikgu bahasa Melayu kerjaya semalam.

"I sound like stupid speaking english!"

Petang tadi, Bulya Iswandi a.k.a Ghazali memberitahu tentang hal yang sebenarnya sudah beberapa minggu terjadi di Universiti Malaya. Apalah nasib pelajar bahasa Melayu (pelajar sastera Melayu) dipersalahkan kerana ranking universiti itu merudum.

Hm, saya tumpang mengucapkan takziah atas apa yang terjadi.

Namun, secara peribadi bagi saya itu situasi yang agak melampau kerana apalah yang akan dapat jika hanya mengagungkan bahasa Omputih itu. Mujur sahaja di UIAM ini tiada pula suara-suara yang meminta pelajarnya bertutur bahasa Inggeris dalam semua keadaan.

Melupakan bahasa Melayu sama seperti melupakan asal usul sendiri. Terlupa asal datangnya dia daripada rumpun melayu. Diagung bahasa asing itu hanya menyesakkan kepala sendiri dan menyusahkan hidup. kadang secara jujur apabila belajar tidak menggunakan bahasa Ibunda sendiri saya terasa maksud yang hendal disampai tidak lekat dan lambat sampai kepada jasad ini.

Aduhai, bahasa Melayu. Semoga ia tidak hilang walau banyak tangan dan kaki yang dengki dan mahu menghapuskannya. Sesungguhnya bahasa ini bukankah pernah menjadi lingua franca suatu masa dahulu?

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut