Saat Akhir.Minggu ini bermulanya peperiksaan bagi pelajar taman ilmu dan budi. Fenomena menjelang peperiksaan: ke mana-mana dengan buku, maktabah dibanjiri pelajar, keadaan kampus makin terasa sunyi...

Kali pertama peperiksaan akan berakhir pada hari akhir peperiksaan. Sebahagian markah yang akan dibawa ke peperiksaan akhir sudah diketahui namun saya hanya melihat tanpa sebarang rasa.

Kata orang ketika hatimu sudah terlalu gelap, payah sangat ilmu mahu meresap dalam diri. Mahu baca buku terasa malas. Beruntung mereka yang punya hati yang jernih dan sentiasa membersihkan hatinya... Senang faham belajar.

Saya tidak berhajat melakukan apa-apa setelah tamat peperiksaan kelak. Hanya mahu pulang ke kampung memandangkan semester ini saya menghadkan kepulangan saya. Hanya beberapa kali saya pulang sedangkan sebelum ini, saya agak kerap pulang walaupun hanya untuk dua hari. Saya tidak sabar mahu pulang! Almari di ruang tamu menanti saya !

Saat akhir begini sebenarnya selalu mengundang resah dan debar. Saya tidak tahu apa yang terjadi esok, namun saya percaya Allah hanya memberi yang terbaik!

Kepada teman dan sahabat, selamat menduduki peperiksaan akhir dengan tenang. Pasti Allah akan memberikan yang terbaik kerana kalian mutiara terpilih yang berada di sini... Taman Ilmu dan Budi.

Allah hu Allah...

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut