Alkisahnya Lalang...

Lalang.
Kita selalu dengar orang cakap, elakkan dirimu menjadi seperti lalang yang mudah diterbang angin. Datang angin, bergeraklah ia ke kiri dan kanan. Lalang yang lembut... Lalang yang mudah dipatahkan...

Tahukah wahai diri yang sedang membaca?

"memang pokok lalang dikatakan tiada pendirian ....namun hakikatnya pokok lalang terlalu kuat bertahan mengharungi ribut taufan ..takan musnah dan mengalah sesenang semudah pokok kelapa yang rebah patah tumbang dilanda taufan ....namun LALANG tetap tak terusik kelembutan luaran yang ada inilah yang mendorong pokok lalang rebah patah ....kerana sikap lalang pastinya tidak melawan arus ...ikut kemana sahaja dengan sejuta strategi ....nah lalang tetap gah berdiri selepas taupan bahkan dengan taufan itulah juga kemampuan utuk lalang meluaskan empayarnya untuk terus merata diatas muka bumi ...bukan senang untuk musnahkan lalang ...kerana akar lalng begitu kuat ..dalaman lalang begitu kuat berpegang pada janji untuk terus bersama tanah ....tidak mungkir pada janjinya dengan tanah..utuk dipertahankan hakisan ..nak kalau nak dibicarakan tentang rahsia lalang terlalu banyak !
lalang dilihat tidak memberi apa apa manfaat pada kita ...sebab ..kita yang tak kreatif dan berfikir !!!
nah tgk bagi orang yang kreatif" -sumber: sadaufm.blogspot.com

Perhatikan. Setiap yang Allah jadikan ada kegunaan. Ada kebaikan, hatta nyamuk yang kecil kita kata hanya menyakitkan dan melemaskan jika nyamuk menggigit kita. Allah sudah datangkan pengajaran bagaimana Namrud mati hanya kerana seekor nyamuk.

Wassalam.

Comments

Assalamualaikum..

Allahuakbar !
bangun dari terlena..
lalang...begitu bnyk kebaikan tersirat..
Jazakillah atas perkongsian ini...
Srikandi permata,

Waaalaikumussalam.
Tentu kita melihat banyak [erkara dengan memerhati. :)

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut