Cerpen: Misi Baju Baru

Usai sahur pagi itu, adik merengek seperti anak saudaranya berusia tiga tahun mahukan milo apabila sudah mengantuk.

"Akak, jom pergi Kulim."

Dalam kepala adik bersusun satu demi satu agenda yang mahu dibuat. Beli baju raya, mahu beli tepung kek, penyapu, bateri untuk kamera, dan satu dua senarai yang ditulis dalam kepala. Lagi dua hari umat Islam bakal menyambut Aidilfitri yang nampaknya meriah di Malaysia walaupun di negara lain disambut seadanya dan Aidiladha lebih meriah.

Usai Subuh, akak sambung tidur. Baru dua hari akak pulang daripada perantauan kerana tuntutan kerja. Adik yang sudah sebulan di rumah, walaupun beberapa kali mengikut kakak yang kedua membeli belah, namun tidak tergerak lagi hatinya untuk membeli baju raya.

Baju raya bukanlah satu kewajipan, selagi ada baju cantik dan bersih yang bersih dipakai. Alang-alang akak sudah membelikan tudung berwarna ungu, adik mahu padankan dengan bau juga.

Jam 10.

Adik merengek-rengek lagi. Mengganggu akak yang masih pulas tidur.

Radio dipasang kuat.

Menguatkan suara untuk mengajak akak ke Kulim. Saterika tudung dan baju.

"Okey, adik beritahu ayah." Akhirnya akak mengalah.

Jam sebelas akhirnya adik dan akak menaiki bas ke kulim. Perjalanan 45 minit tidak terasa lama lagi setelah bertahun-tahun menaiki bas. Jika dahulu, aduhai lamanya mahu ke Kulim. Sekarang semuanya terasa pantas. Seiring masa yang bergerak sangat pantas hingga tidak sedar hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun berlalu pergi. Tersalah melangkah, tersilap hitung memang makan asap tanpa sebarang kerja dilakukan.

Sampai di pekan Kulim, adik dan akak turun di kedai kain Kemboja. Kedai-kedai yang dimiliki wanita negara jiran dan menjual bermacam-macam baju dan kain ela serta tudung.

Perlu ambil duit dulu. Malangnya barisan yang panjang merencatkan rancangan. Satu demi satu mesin ATM dijejak, namun tidak satu yang berjaya untuk dikeluarkan wangnya. Akhirnya mengalah. Wang dalam tangan hanya RM50 yang diberi kakak kedua beberapa hari yang lalu.

Ke pasaraya big ten. Alhamdulillah, tidaklah terlalu ramai manusia di sini. Mencari baju berwarna ungu untuk dipadankan dengan tudung yang dibeli akak.

Nampak sepasang. RM19.99. Versi tahun lepas. Baju kurung. Berkenan sepasang lagi. Kebaya labuh. Warna sama. Harga sama. Nampak janggal.

Akhirnya baju ungu kosong berharga RM20 itu dicapai. Senang kira.

Berjalan-jalan namun akhirnya tidak satu barang dapat dibeli. Benar benar hanya beli baju raya.

Adik muncung. Tidak puas hati, selagi hajat dihati belum tercapai.

Ke ATM BSN pula untuk mengeluarkan wang. Malangnya wang di ATM sudah HABIS. Gagal.

Ke Borong Man, namun tidak masuk.

"Itu Teh Dah."

"Bla. bla. bla." Akhirnya Teh Dah mengamanakah akak dan adik menemankan tiga orang anaknya menaiki bas.

Adik belum mahu pulang sebenarnya. Langit sedikit hitam. Nampak tanda akan hujan. Penat juga badan sebenarnya. Akhirnya adik akur. Balik.

Di hentian bas, lama untuk menunggu bas. Kebetulan kakak adik dan akak yang kedua akan ke tempat kerja dihantar encik suami, lalu encik suami kakak kedua langsung mengambil adik, akak, dna tiga orang anak Teh Dah di Kulim. Alhamdulillah. Jimat masa menunggu bas.

Akhirnya, sampai di rumah. Tidak sampai sejam, hujan turun dengan lebatnya membasahi bumi.

Lalu, akak berkata kepada adik.

"Tengok, itu tidak mahu pulang lagi tadi."

*tamat cerita*
____________________________________________
Alhamdulillah. Sesungguhnya yang diatur 'di atas' lebih baik. Perjalanan ini disusun supaya aku tidak bazirkan wang dengan membeli yang tidak perlu. Perlu gunakan untuk perkara lain. 

Layakkah diri menyambut Syawal? Sayukah hati meninggalkan Ramadhan? Bersediakah aku melangkah di sebelas bulan lain? Bagaimanakah aku di semester baru?

Jangan asyik menyoal dan menyoal tanpa lakukan apa-apa. Banyak cakap (banyak tulis) tiada guna andai hanya terabadi atas kertas.


Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut