Skip to main content

Catatan Hati Durrah Nur Aqilah: [Catatan]: Lepas Perasaan.


Apakah yang dapat mengubah diri jika tidak diri sendiri yang bangun dan bergerak untuk melakukan perubahan. Jangan haraplah akan ada magic yang akan mengubahnya. Selalu sangat kau dengar dan baca bahawa sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib seseorang melainkan dia sendiri yang berusaha untuk mengubahnya. Maka, pandai-pandailah sedar yang selagi kau masih duduk dan duduk macam tunggul kayu, tiada yang akan berubah.

Tidak ada sesuatu yang akan berubah.

Kau tahu tak, jika orang lain boleh penat dengan apa yang kau lakukan, apakah lagi tubuh badan sendiri yang bersama dengan kau. Kau harus sedar yang setiap manusia dilahirkan dengan potensi Jangan kau asyik pandang diri orang lain sampai lupa untuk kembangkan bakat sendiri, tidak ingat yang kau ada amanah. Ada tugas. Kau harus ingat, ya Durrah...

Bahawa sesungguhnya penulisan kau ini menjadi saksi pada semua yang telah kau lakukan. Mungki tidak semua dapat kau zahirkan pada orang, andai kelak ada yang terbaca apa kau tulis dalam diari, dalam blog peribadi, kau harus bertanggungjawan dengan apa yang mereka rasa. Kau harus tahu yang semua manusia ada perasaan.

Semua orang tahu penat dan tahap kesabaran itu ada batasnya.

Kenapa dahulu aku boleh tinggal, duduk menulis seorang diri dan seorang aku lebih selesa berada di tengah ramai?

Semua kita harus berubah dan termasuklah kau... wahai diri...

Berubah! Perkataan yang senang ditulis dan dicakap, namun sangat perlukan kekuatan yang ampuh untuk berubah.

Hakikatnya, aku tidak bergerak bukan ke arah yang baik...

Bukankah kata-kata itu doa?

Berulang dan cakap cuba betulkan niat, masih juga tersasar. Satu saat aku tidak tahu bagaimana, ketika aku tidak mengungkapkan sebarang kata, lalu mereka lontarkan dengan bicara bahawa aku tidak selesa...


Allah...


Betapa akulah yang perlu berubah!!!

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…