Kisah Shanghai dan Korea

"tulisan inilah mengganti bicara. ceduk yang jernih, tinggal yang keruh" -jamilah|ila husna.

Shanghai’s Girls, Lisa See
Tiga hari aku peruntukkan bagi menyudahkan pembacaan novel ini. Latarnya pada tahun 1930-an sehingga 1950-an. Aku membeli buku ini kerana tertarik muka depan buku ini. Terus aku sambar sementelah kisah ini berlaku zaman penjajajan Jepun terhadap China.

Kisahnya bermula di Shanghai dan berakhir di Los Angels. Kisah dua beradik –Pearl dan May- yang saling menyayangi dan bagaimana mereka menempuh cabaran demi cabaran untuk hidup. Keperitahan hidup zaman perang digambarkan pengarang dengan wajah yang membuatkan aku tidak bosan, malah mahu terus mengetahui apasebenarnya yang terjadi kepada watak. Kisah dua beradik yang berbeza karakter, hakikatnya saling melengkapi. Dipaksa berkahwin untuk melangsaikan hutang, dikejar 'along', kisah perjalanan mereka ketika melarikan diri, adiknya mengandung walaupun tidak bersama suaminya (dua beradik ini berkahwin dengan dua orang saudara. Mereka masih belasan tahun), bagaimana akhirnya mereka bertemu kembali suami mereka dan meneruskan kehidupan di 'China Town'

Ada dikisah bahawa orang cina akan beli di kedai yang sama bangsa dengan mereka. Mereka sangat jaga yang ini.

Akhirnya, buku ini saya suka sebab saya dapat tahu yang di mana-mana pun zaman Jepun berkuasa suatu masa dahulu, keadaannya lebih kurang. Jika hanya tahu situasi di Malaysia, kali ini saya berpeluang tahu kisah Jepun di China pada zaman pendudukan.

The Chaligrapher's Daughter, Eugenia Kim
Menurut pengarang buku, buku ini berdasarkan kisah ibunya. Ini merupakan buku sulung beliau. Menarik kisahnya tetapi, saya sedikit terganggu dengan sudut pandang watak yang beliau gunakan. Pada bab ini, sudut aku, kemudian berubah kepada dia, dan aku kembali. Kena baca satu-satu untuk faham situasi cerita sebenarnya.

Ia kisah keluar kaligrafer. Ia kisah anak perempuan kaligrafer yang tidak punya nama. Dia hanya dipanggil 'the daughter of a woman from Nah Jin'. Orang Korea mementingkan kelahiran seorang 'son' untuk mewarisi nama keluarga, dan ia dia seorang perempuan.

Dia perempuan merdeka yang berfikiran terbuka, kisah Nah Jin sejak kecil hingga akhirnya keluarga meninggalkan keluarga untuk belajar. Walaupun ayah menghalang, dia meneruskan hasratnya. Dia belajar di istana, melanjutkan pengajian, akhirnya berkahwin dan akan ke Amerika. Dia tidak dapat ke Amerika, dan terpisah dengan suaminya selama lebih sepuluh tahun. Setelah itu, baharulah mereka kembali bersatu.

Dalam keluarga ini, ada seorang lagi ahli, anak lelaki, yang sangat dimanjakan. Dia ada semua yang dimahukan hingga akhirnya terlupa yang dia tidak ada. Walaupun dia malas, dia seorang yang berbakat dalam penulisan kaligrafi. Dia berkahwin dengan seorang wanita, yang akhirnya mati ketika melahirkan anak sulung mereka disebabkan penyakit tibi. Dia bernikah dengan seorang perempuan lain yang akhirnya bahagia. Anak lelaki ini juga seorang yang sangat berbakat dalam penulisan kaligrafi.

Inilah kisah sebuah keluarga di Korea pada zaman pendudukan Jepun. Ketika itu belum ada Korea Utara, Korea Selatan. Mereka sangat menjaga budaya, dan saya boleh melihat santun mereka dalam buku ini. Menonton cerita korea sedikit sebanyak membantu pembacaan saya. Saya membayangkan latarnya seperti yang dilihat dalam drama korea. Pakaian mereka, cara mereka makan, kehidupan.

Ah, mereka lebih luas budayanya, hanya kita yang makin lupa 'wajah' sendiri, kerana terlalu nampak 'wajah orang lain'

# akhirnya, catatan ini ditulis. Sudah lama menyimpan hajat menulis catatan setelah baca buku ini.
# mahu tahu lanjut tentang buku ini, terus

Comments

Tetamu Istimewa said…
Jamilah, kenapa tak cuba hantar ulasan buku anda ke Mingguan Malaysia?
Tetamu Istimewa,

Saya belum pernah tulis betul-betul pun ulasan buku. Rasa macam boleh diposkan di blog sahaja.

Mungkin perlu baca bagaimana orang lain menulis ulasan mereka di MM, sebelum mencuba.

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut