Ossieanna, Sayidah Mu'izzah

"tulisan inilah mengganti bicara. ceduk yang jernih, tinggal yang keruh" -jamilah|ila husna.

Ini novel kedua Sayidah Mu'izzah yang saya baca. Sebelum ini beliau menulis Janji Miftahul Raudhah, diterbitkan Galeri Ilmu. Osieanna diterbitkan oleh JS Adiwarna.

Ia mengisahkan kisah hidupan di laut. Konflik hidupan laut dan manusia. Kisah puteri laut yang hidup di dunia manusia, namun disebabkan satu kejadian, dia kembali ke alam istana di dalam laut. Ia sebuah kisah fantasi yang sesuai dibaca oleh remaja, bagi mencambah pengetahuan.

Mahu tahu lebih lanjut, harus membaca.

Walaupun aku tidak terlalu 'layan' cerita fantasi, Osieanna tetap dapat aku hadam sekali pegang. Bahasanya lancar dan kisahnya membuatkn aku mahu segera menyudahkannya hingga muka akhir.

Tahniah, kak Eja. Terus dan terus berkarya.

Jika sebelum ini aku memperkatakan kumpulan cerpen penghulu Minggu Penulis Remaja 2007, Sayidah Mu'izzah merupakan penghuluwati MPR 2007.

Comments

Tetamu Istimewa said…
Seronoknya dapat baca buku kan? Saya belum berpeluang lagi. Curi-curi baca je sikit-sikit. Tapi buku baru tetap dibeli. Huhu

Saya hendak menyerang Pesta Buku 1Malaysia tu. Saya harap ITBM turut serta. Dah senaraikan judul buku lebih kurang 10 buah. Tak taulah, mungkin kena habis dalam RM200. Alhamdulillah, honorarium untuk bulan Disember dah pun masuk.
Tetamu Istimewa,

seperti kata saudara, beli dahulu. Tiada ruginya, kan? Lagi-lagi berbaloi saat beli dengan duit honoranium menulis. Harta paling bernilai "buku"

..oh, itu yang tersenarai,nanti ke sana tentu ada yang lain pula.

Saya tidak berpeluang menerjah, masih bercuti.

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut