Membaca Untuk Mengenali Siri 1

Pengalaman Pembacaan Yang Sangat Megujakan.   
PROSES KREATIF SATU PENGALAMAN ROHANI.
ABDULLAH HUSSAIN.

Saya memerlukan tiga hari untuk menyudahkan bacaan Proses Kreatif Satu Perjalanan Rohani yang ditulis SN Abdullah Hussain. Bacaan yang berselang dengan buku lain –Sinema Spiritual (Dr Faisal Tehrani) dan Setitis Embun Semarak Api (SN Shahnon Ahmad) membuka arena baru dalam akal fikiran saya.

SN Abdullah Hussain menyebut dalam pendahuluan buku ini: “Bahan-bahan yang saya gunakan di sini ialah hasil fikiran dan renungan saya dalam perjalanan hidup. Hasil fikiran dan renungan itu saya jadikan bahan tulisan yang mungkin boleh dijadikan contoh oleh orang lain.” (Abdullah Hussain: vii)

Membaca catatan kepengarangan sepanjang penulisan novel dan cerpen oleh SN Abdullah Hussain memberitahu saya bahawa idea ada di mana-mana. Pengalaman demi pengalaman yang ditempuh sepanjang perjalanan menjadi bahan terbaik dalam penulisan. Sekali lagi, menulis sesuatu yang dekat dengan diri lebih meninggalkan kesan baik kepada diri dan pembaca.

SN Abdullah Hussain, seorang sasterawan yang menulis Interlok, Noni, Konserto Terakhir dan banyak lagi novel membawa saya mengembara lewat karya-karya beliau. Beliau tidak memperoleh pendidikan rasmi dalam dunia sastera namun belajar daripada bacaan, pertanyaan dan pengalaman. Hebat! Subhanallah!

“Saya mula berjinak-jinak dalam bidang penulisan akhbar melalui berita-berita pendek tentang perlawanan bola sepak di sekolah.” (Abdullah Hussain: m/s 13)

Tentang pengalaman beliau dalam dunia bacaan bukanlah dengan membeli buku namun mencuri bacanya daripada almari buku di sekolah. Sekolah beliau dahulu tidak punya perpustakaan seperti sekarang.

“Masa bermain bersembunyi di luar sekolah itulah saya akan menyelinap masuk ke dalam sekolah melalui salah sebuah tingkap yang tidak berkunci, teus menuju ke pejabat guru besar dn mencuba membuka kunci almari buku dengan dawai. Saya akan mengambil sebuah buku saja lalu menguncinya kembali.” (Abdulullah Hussain: m/s 7)

NOVEL TULISAN SN ABDULLAH HUSSAIN:
-Binti Penghulu
-Harta dan Jodoh Menanti di England
-Dia Kekasihku
-Kasih Isteri
-Riwayat Rustam Jurnalis
-Darah Pembalasan
-Sakura Berbunga Lagi
-Gugur Bagai Melati
-Bulat Pemuda Desa
-Berlainan Tempat Tegak
-Tidaklah Saya Datang ke Mari
-Berenang di Lautan Madu
-Terjebak
-Rantau Selamat
-Janganlah Jangan!
-Aku Tidak Minta
-Kuala Lumpur Kita Punya
-Interlok
-Intan
-Noni
-Konserto Terakhir
-Masuk ke Dalam Cahaya
-Buih di Atas Air
-Imam

CERPEN.
-Manusia Baru
-Kario Buruh Kebun
-Satu Dilema
-Ingin Melihat Rambut Menantu
-Pertemuan di Tjiandjur
-Pertemuan di Kota Kinabalu
-Nonsen
-Baboon
-Pertemuan di Kota Bharu
-Nenek, Berikan Aku Ilham
-Dirinya yang Hilang
-Haji Badrul
-Lipas
-Pahlawan Tak Bernama
-Pertemuan di Miri
-Sebuah Pekan Bernama Semporna
-Pertemuan di Brunei
-Pertemuan di Kuala Terengganu
-Tuhan, Bagaimana Kau Akan Mencari-Nya
-Cahaya Langit
Bayang-bayang Kelabu
-Natasya
-Bumi Tercemar
-Nagasaki.
Kebanyakan novel dan cerpen karangan beliau adalah hasil renungan, pemerhatian, pengalaman dalam kehidupan beliau. Kehidupan beliau bukan hanya di tanah kelahiran beliau namun telah merantau ke Indonesia dan menyertai perjuangan di sana, hidup di Singapura, berada di Kuala Lumpur, Sabah dan beberapa tempat lagi demi kerjaya.

SN Abdullah menyatakan yang beliau tidak mencatat draf semasa menulis namun terus menulis cerpen dan novel yang mahu ditulisnya. Apabila ada cerita, beliau akan terus menghadap mesin taip dan menulis. Ada ketikanya, beliau mengeram idea sebelum ianya matang dan ditulis. Setiap orang punya caranya sendiri.

Pada muka terakhir buku ini SN Abdullah Hussain menulis, “... Demikianlah sebahagian daripada cerpen yang telah saya hasilkan yang proses penulisannya bermula dari perkara-perkara yang benar berlaku ke atas diri saya menjadi bahan utama yang diolah dengan bantuan imaginasi. ... ” (Abdullah Hussain: 266 & 267)

Maka, untuk mengetahui proses kreatif SN Abdullah Hussain, bacalah buku ini. Membaca memoir semakin mendekatkan pembaca mendekati karya pengarang.

20 Jun 2012.
5.56p.m
Mahang.

#k

Comments

Tetamu Istimewa said…
Saya suka dengan entri ini.

Saya telahpun membaca buku ini. Sangat merangsang daya kreativiti untuk terus menulis.

Seharusnya penulis-penulis baharu perlu mengambil kesempatan ini.

Tahniah.
Tetamu Istimewa,

Membaca Memoir sememangnya memberi inspirasi.

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut