Buku Baru Faisal Tehrani,

SINEMA SPIRITUAL DRAMATURGI DAN KRITIKAN
FAISAL TEHRANI

Di Malaysia, saban hari kita dihidangkan dengan filem melayu yang bersifat “sampah” dan kononnya merentang realiti namun sebenarnya mendedahkan sisi buruk tanpa menumpahkan kebaikan dalam karya mereka. Sukar sekali mencari filem Malaysia yang berjaya mengangkat Islam pada kedudukan yang benar sebaliknya seakan merendahkan maruah kita sendiri. Realiti tidak hanya perlu ditunjukkan dengan lakonan realiti itu tetapi penawar dan jalan keluar daripada permasalahan.

Dalam pengantar penerbit (Unit Buku Harakah) ditulis, “Filem murahan seperti tahyul, sisi-sisi pinggiran masyarakat dan bermacam-macam lagi nampaknya semakin banyak dijadikan subjek filem.

Di satu pihak pula, wujud kecenderungan menjadikan wajah dan imej agama untuk menampakkan karya mereka sebagai “seni islam.”, sedangkan apa yang dikemukakan sangat superfisial dan sebenarnya lebih menampakkan satu penghinaan terhadap agama. ” (pengantar penerbit)

Filem yang dijadikan bahan ulasan adalah: Khoda Miad (Tuhan Akan Datang) –Majid Majidi, The War on Democracy-John Pilger, Budak Kelantan-Wan Azli, Le Grande Voyage- Ismael Ferroukhi, Wall-Simone Bitton, Atash, Ard Al-Taf, Ahlaam, Beaufort, Taht al-Qasf, Extraordinary Rendition, Hofshat Kaits, The Last Thakur, Hunger, Kopitiam Ghadir, Bee Season, The Blind Side, Changeling, Pensil, Taste of Cherry, Doubt, Arranged, Perempuan Berkalung Sorban, Personal Effects, Mawakeb-ul Abaa, The Road dan Avatar.

Artikel yang ditulis dalam buku ini sebenarnya adalah himpunan tulisan Dr Faisal Tehrani dalam Harakah yang mengulas tentang filem. Beliau sering mengaitkan filem yang diulas dan kaitannya dengan agama. Bagaimana filem menjadi agen menyampaikan pesanan agama. Bagaimana kekosongan masyarakat tanpa agama, dan Islam jika dilukiskan dengan baik dalam filem meninggalkan kesan yang baik.

Bacalah buku ini untuk mengetahui antara filem baik untuk ditonton. Memang banyak lagi filem-filem baik lain, namun ini antara cadangannya. Apa yang dilihat kekal dalam minda. Justeru, tontonlah filem-filem yang membuka minda bukan hanya mengundang air mata. Sudah jenuh kita ditipu para pengamal filem dengan ceritera yang apabila kita menonton hingga akhirnya kita kecewa. Kita akan berkata: cerita apa begini?

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut