Skip to main content

Membaca Buku Puisi?

membebaskan aksara.
Jujurnya, saya tidak pintar menginterprestasi dan memberikan makna di balik puisi yang dibaca. Saya membaca puisi pada lapis pertama yang ditulis, hanya sesekali cuba menerka maknanya dengan kecetekan ilmu puisi yang ada dalam dada ini.

Saya tidak banyak meneroka dan mengenal pemuisi negara seberang, dan masih berusaha mengenali penyair dalam negara.

-A.Samad Said
-Usman Awang
-Salmi Manja
-Zurinah Hassan.

Sekadar empat nama yang saya tuliskan di sini. Hakikatnya, kita punya ramai penulis puisi dengan pelbagai tema dan gaya penulisan. Ada yang sukar diterka makna di balik tulisan mereka yang berlapis-lapis dan ada yang banyak melukis kisah kehidupan. Penulisan yang dekat di hati.

Saya percaya masih ramai yang meminati puisi dan mahu belajar menulis puisi. Mulakanlah dengan membaca puisi-puisi yang baik. Tiada jalan kedua. Bacalah adalah  semangat penulisan. Tipu jika dikata minatnya seorang itu menulis tanpa suka membaca. Membaca yang punya makna luas.

Sebelum ditamat tulisan kecil ini, bacalah petikan daripada  kapasitor.net ini. Petua kepada yang mahu memulakan penulisan puisi.

"Pertama; kalau kita baru hendak belajar menulis puisi - elakkan dari menulis tema-tema yang berat. Buat puisi tentang benda-benda yang hampir dengan hidup kita. Something that we can easily relate.


Kedua; elakkan kata-kata 'jargon' (bombastik) dan 'bunga-bunga yang melampau'. Make it as simple as possible, without sounding overly simplistic. Hmmm.. cam mana nak cakap yer? But I'm sure anda semua boleh tangkap lebih kurang maksudnya, kan?


Ketiga; sebagai penulis baru, jangan bawa tabiat suka buat puisi panjang meleweh-leweh. Cuba yang pendek-pendek dahulu. Bila kemahiran makin meningkat, barulah cuba yang panjang-panjang pula."

Jom, baca buku puisi.

Comments