Lenggang Bagai Sirih Jatuh, Tak Tahu Di Tampak Layu


Apakah rasanya ditarik nikmat beribadah dalam diri? Apabila solat dilakukan hanya ritual harian yang tidak bersama hadirnya hati? Zikir yang bermain di bibir hanya sebutan yang tidak bersama hati? Al-Quran yang dibaca sekadar bacaan yang tidak difaham walau sepatah makna. Apabila diarasakan semuanya dilakukan kerana kita perlu lakukan itu.

Kita perlukan usrah bukan usrah perlukan kita. Bersyukurlah kerana punya usrah yang boleh menjadi tempat untuk berkongsi. Tempat untuk menambah ilmu. Tempat untuk saling menguatkan. Tempat untuk mengecas semangat. Setelah sekali daerah ini ditinggalkan, tidak pernah lagi mencari yang baru. Ya, sakit lagi bersendiri daripada bersama orang ramai. Namun, bukankah gemar mengelakkan diri bukan menghadirkan diri? Terimalah keputusan yang telah kamu lakukan ini. ...

Allah berikan hidayah kepada sesiapa yang Allah hendak, Allah juga tarik hidayah itu daripada sesiapa yang Allah kehendaki.

Sakit. Sakit apabila hati kosong sekosong-kosongnya. Jasad bergerak bersama kepuraan. Senyuman plastik dilemparkan sedangkan hati bergelodak mahu melontar semua bicara biar hilang daripada kepala. Namun, tidak mengapa manusia tidak tahu kerana Allah yang memiliki hati kita tahu apa yang sedang kita tahukan. Tenang akan hadir apabila semua kita luahkan kepada Allah. Benar sekali kita perlu bercerita dan berkongsi dengan sahabat untuk melakukan perubahan, minta nasihat, namun siapakah yang lebih tahu keadaan hatimu, sayang?

Sekian, manuskrip berhenti di sini. Maafkan tulisan bersifat peribadi yang saya tampalkan di sini. Ambil yang baik, tinggalkan yang tidak berkenaan. Terima kasih luangkan masa menatap contengan picisan ini...

* Lenggang bagai sirih jatuh, tak tahu di tampak layu = Orang yang tidak sedarkan kelemahan diri.

kredit gambar: deviantart.com

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut