sebelum terlupa ...

kata ustaz embun yang hadir di hujung malam, menyejukkan hati.
kata-kata dr BNZ dalam kelas RCP hari ini. Wah, semacam memasuki kelas motivasi pun ada. Terima kasih banyak, ustaz.

"Berapa ramai yang belajar sekolah rendah. Tidak semua sampai ke sekolah menengah. Berapa ramai yang belajar sekolah menengah namun tidak masuk ke universiti. Hakikatnya, kamu TERPILIH. Bagaimana seorang yang berminda A keputusannya hanya B dan C"
"Belakang parang yang diasah pasti tajam. Pisau tajam yang tidak digunakan akan tumpul."
"kamu ada peranan untuk membina tamadun Islam kembali. Kita tidak dapat mengubah, namun menjadi agen perubahan. Lihat Barat sebelum ini, yang punya ada sikap, ilmu Islam bukan ilmu kita. Mereka di belakang ketika itu. Kemudian mereka sedar dan mendatangi Islam. Islam mengalukan semua yang mahu belajar. Kemudian mereka di atas. Kita pula ada mentaliti itu. Ilmu barat bukan milik kita. Lalu bagaimana?"
"Belajar itu membosankan. Kadang kita perlu lakukan perkara yang membosankan itu. Jangan dilihat orang lain yang sekali belajar terus dapat. Mungkin kita kena 10 kali baru dapat. Buat dan buat. Mungkin kali pertama kena 30 kali. Kali kedua, akan berkurang jadi 20 kali, kemudian, kita tahu. Otak kita macam pusingan di kedai sushi itu. Kena ada benda yang diletakkan, jika tidak sushinya kosong. Usaha dahulu. (dalam otak kita ada department yang perlu dipenuhkan) Jika betul kamu konsisten belajar enam jam sehari namun tidak boleh juga, jumpa ustaz. Itu bukan sebab tidak boleh, salah cara."
"Nak boikot, tidak boleh boikot semua benda. Boikot benda yang boleh boikot. Macam coca cola. Apa keperluan kita kepadanya?"
"Tidak boleh tidak kena ingat. Kemudian baru cekap."
"Saya tidak mahu nanti kamu keluar, ambil jQaf, ambil Quran, fardu Ain. Bahasa Arab tolak tepi. Itu bahana tidak kuasai bahasa Arab ketika belajar."
 Wah, terima kasih teman dengan bacaan yang baik. Itu baru pelajar bahasa Arab. Cinta nahu dan sorf perlu ditagih kembali. Buat cara kita, bukan cara orang lain.

Ini petikan dalam kelas tadi. Rugi rasanya dibiarkan tidak dicatat dan kongsi. Sebelum terlupa, saya catatkan dahulu. Walaupun bukan 100 peratus yang ustaz cakap, maksudnya lebih kurang begitulah.

"no pain no gain." -entah kata siapa.

jamilah mohd norddin.
12.09pm/18 April 2012.
SAFF D4.4a.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut