Catatan Hati Durrah Nur Aqilah: [Catatan ]: Pergantungan


***
bergantung,
tergantung,
menggantungkan diri,
tidak beruntung.

Saya tidak pandai berdikari terutama dalam hal kewangan. Berharap dan terus mengharapkan orang menghulurkan bantuan. Sesuatu yang diperoleh mudah, payah menghargai.

Saya terdengar ini tadi.
"teringin saya merasa bagaimana rasanya apabila tiada duit dalam tangan. Saya mahu tahu bagaimana saya menghadapi situasi begitu. Bagaimana saya cari duit untuk makan."

Saya tersenyum mendengar kata-kata itu. Mengimbau kenangan ... ketika wang yang ada sudah saya gunakan untuk hal lain, dan yang tinggal dalam poket ... kepingan kertas yang tidak tertulis not-not bernilai. Saya sudah selalu dan selalu meminta wang daripada kakak dan kadang meminjam dengan kawan-kawan. Kadang saya malu. Malu dengan diri sendiri yang selalu menyusahkan orang lain. Air mata menangis tanpa sedar ketika meminta wang daripada mereka. Betapa saya banyak menyusahkan.

Memang dengan baiknya orang akan menghulur, namun saya yang menerima .. aduhai, terasa segan menyusahkan. Mungkin ketika itu dia juga mahu menggunakan wang.

Justeru, ada ketika, saya lebih senang mendiamkan diri. Saya selesa dan alhamdulillah, belum pernah merasa kekurangan wang hingga menyebabkan diri kelaparan. Selagi ada yang boleh dimakan, bukankah itu rezeki? Biasalah jika wang dalam poket berkurang hingga tidak dapat lagi membeli kecintaanku -buku- atau keinginan diri yang tidak pernah surut.

Asalkan, saya masih punya wang untuk makan.
Allah sediakan jalan keluar pada setiap masalah... Tangisan tidak mengurangkan masalah... Bilakah akan mula mencari wang sendiri? Diminta dan diminta tolong, saya masih enggan. Dengan muka tidak malu meminta wang.

 Sebab itulah saya segan untuk meminta dengan ayah lagi. Sejak saya bersekolah rendah, saya sering minta ayah belikan buku ini. Ada orang menjual buku di sekolah, saya selalu mahu beli. Sekolah menengah, sebahagian wang yang ayah berikan untuk belanja, saya beli buku. Kemudian, beberapa kali mendapat wang, saya gunakan untuk beli majalah dan buku yang saya inginkan. Akhirnya, saya lupa menyimpan.

Wang dalam simpanan hilang, menjadi buku-buku...

Jika benar mahu membeli buku, carilah pendapatan sendiri. Usah diharap ayah yang sudah terlalu banyak menyalur belanja untukmu, kakak-kakak yang menjadi sasaran kamu minta duit, kawan yang kamu berhutang dan belum berbayar.

Aduhai, hentilah pergantungan.. Gantungkan dirimu kepada Allah...

SOlat Dhuha pun malas amalkan, jangan mimpi. Surah al-Waqiah sahaja berapa bulan sekali.

Benarlah hati sakit jauh daripada Allah.

Gantungkan diri kepada Allah. Kata kakak, tak usaha tak dapat!

~Durrah Nur Aqilah.

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut