Abi.

Lokasi: rumah.
tarikh kejadian: 13 April 2012 - 14 April 2012.

Abi seorang pekerja yang bertanggungjawab dalam hal ehwal air masyarakat. Di kampung kami masih menggunakan perkhidmatan air daripada perbukitan nun dalam rimba tanpa bantuan klorin. Sangat sejuk, nyaman, dan kadang diminum begitu sahaja tanpa was-was.

Hujan lebat semalam. Bekalan air terputus. Tugas abi ke hutan melihat kerosakan dan membetulkannya. Dalam usia abi sekarang, masih abi tekal bekerja demi anak yang belum menamatkan pengajian dan keluarga. Abi, beliau seorang yang positif. Kadang lucu, dan bicaranya menyuntik hati. Bicara biasa, maknanya luar biasa.

Sejak pagi, setelah pulang daripada membeli keperluan harian, abi terus ke rimba memulakan tugas. Aku bertandang ke rumah kakak, bermain-main bersama tiga anak saudara cilikku. Seronok melihat mereka melukis. :)

Petang. Aku pulang ke rumah. Abi belum kembali. Kata bonda tiriku, abi tidak pulang sejak ke rimba pagi tadi. Tentu sahaja kerosakan serius membuatkan abi bekerja keras membetulkannya. Hampir jam tujuh, baru deruman motor menghampiri. Abi pulang setelah seharian di rimba.

Sela masa itu, ada sahaja penduduk kampung datang memberitahu, bertanya perihal air yang terputus. Abi, setia melakukan tugas di rimba.

Tamat sehari. Bekalan air masih terputus, dan abi harus meneruskan tugas keesokan harinya.

Sabtu. Aku ke rumah kakakku lagi hari ini. Tengahari, abi menelefon kakakku, memintanya datang ke rumah.

Risau. Apa yang terjadi? Abi tidak bercakap banyak.

"Mata abi masuk pasir. Tidak boleh buka. Sakit."

Lalu abi menceritakan apa yang terjadi. Ketika membetulkan paip sebesar tiga inci, (tidak ingat apa abi sedang lakukan) paip itu pecah dan terkena muka abi. Mata kiri tidak boleh dibuka kerana pasir-pasir yang ada telah masuk dalam mata. Ketika itu, hanya abi yang ada, sedang lebih sepuluh orang lain membetulkan kawasan lain. Abi sudah celikkan mata dalam air, namun masih sakit. (sakit yang hanya abi tahu) Tidak boleh meneruskan kerja. Akhirnya abi pulang, dengan mata kiri dibalut dengan sapu tangan. Menunggang motosikal dengan sebelah mata terbuka. Alhamdulillah, abi tiba di rumah. Lalu, abi menelefon kakakku. DI rumah tiada ada sesiapa. Kata abi, beliau risau jika terkena seorang anak muda yang turut sama bekerja. Boleh rosak mata kalau terkena. Abi ..

Kemudian, abi hanya mahu ke klinik swasta. Bersihkan mata dan di beri ubat. Lalu, esoknya ketika abi menghantar aku pulang, matanya masih kemerahan dan belum terbuka sepenuhnya.

Abi, cepat sihat.

coretan: Abi, melihatmu hari itu, aku seakan baru tersedar yang abi makin menjengah usia emas. Melihat wajah abi ... Tabahnya abi melalui semuanya. Allah, jagalah abiku. Kata abi hari itu yang buat aku tersentuh dan telah aku tulis dalam entri sebelum ini: "Benda nak jadi. Dah memang tertulis atas sana. Kalau tidak jadi begini, jadi juga macam lain." Abi, terima kasih menjadi abi tebraik!

19.4.2012
coretan kenangan.
SAFF D4.4

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut