Skip to main content

Catatan Hati Durrah Nur Aqilah: [Catatan ]: Pergantungan


***
bergantung,
tergantung,
menggantungkan diri,
tidak beruntung.

Saya tidak pandai berdikari terutama dalam hal kewangan. Berharap dan terus mengharapkan orang menghulurkan bantuan. Sesuatu yang diperoleh mudah, payah menghargai.

Saya terdengar ini tadi.
"teringin saya merasa bagaimana rasanya apabila tiada duit dalam tangan. Saya mahu tahu bagaimana saya menghadapi situasi begitu. Bagaimana saya cari duit untuk makan."

Saya tersenyum mendengar kata-kata itu. Mengimbau kenangan ... ketika wang yang ada sudah saya gunakan untuk hal lain, dan yang tinggal dalam poket ... kepingan kertas yang tidak tertulis not-not bernilai. Saya sudah selalu dan selalu meminta wang daripada kakak dan kadang meminjam dengan kawan-kawan. Kadang saya malu. Malu dengan diri sendiri yang selalu menyusahkan orang lain. Air mata menangis tanpa sedar ketika meminta wang daripada mereka. Betapa saya banyak menyusahkan.

Memang dengan baiknya orang akan menghulur, namun saya yang menerima .. aduhai, terasa segan menyusahkan. Mungkin ketika itu dia juga mahu menggunakan wang.

Justeru, ada ketika, saya lebih senang mendiamkan diri. Saya selesa dan alhamdulillah, belum pernah merasa kekurangan wang hingga menyebabkan diri kelaparan. Selagi ada yang boleh dimakan, bukankah itu rezeki? Biasalah jika wang dalam poket berkurang hingga tidak dapat lagi membeli kecintaanku -buku- atau keinginan diri yang tidak pernah surut.

Asalkan, saya masih punya wang untuk makan.
Allah sediakan jalan keluar pada setiap masalah... Tangisan tidak mengurangkan masalah... Bilakah akan mula mencari wang sendiri? Diminta dan diminta tolong, saya masih enggan. Dengan muka tidak malu meminta wang.

 Sebab itulah saya segan untuk meminta dengan ayah lagi. Sejak saya bersekolah rendah, saya sering minta ayah belikan buku ini. Ada orang menjual buku di sekolah, saya selalu mahu beli. Sekolah menengah, sebahagian wang yang ayah berikan untuk belanja, saya beli buku. Kemudian, beberapa kali mendapat wang, saya gunakan untuk beli majalah dan buku yang saya inginkan. Akhirnya, saya lupa menyimpan.

Wang dalam simpanan hilang, menjadi buku-buku...

Jika benar mahu membeli buku, carilah pendapatan sendiri. Usah diharap ayah yang sudah terlalu banyak menyalur belanja untukmu, kakak-kakak yang menjadi sasaran kamu minta duit, kawan yang kamu berhutang dan belum berbayar.

Aduhai, hentilah pergantungan.. Gantungkan dirimu kepada Allah...

SOlat Dhuha pun malas amalkan, jangan mimpi. Surah al-Waqiah sahaja berapa bulan sekali.

Benarlah hati sakit jauh daripada Allah.

Gantungkan diri kepada Allah. Kata kakak, tak usaha tak dapat!

~Durrah Nur Aqilah.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…