betul-betul mantap


MONDAY, MAY 12, 2008
BETUL-BETUL MANTAP
Semalam bertempat di blok C3.21(kalau tak silap, terlupa nombor bilik) terjadilah satu sejarah untuk pelajar-pelajar Bahasa Arab kumpulan satu. Sebagaimana yang diminta ustaz Azlan, Ustaz Qiraah dan kalam, kami semua dikehendaki mengadakan satu tamsil(lakonan), untuk kelas kali ini. malangnya taks emua dapat menghadirkan diri. Jadi dengan menggunakan tenaga yang ada kami mengadakan persemnbahan. Tajuknya "kaif... ya'ni assiahah" Dalam masa yang singakat dan dua hari untuk mengadakan persiapan, akhirnya tamsil ini dipersembahkan.

Alkisah bermulalah kisah dua insan, Fatonah dan Markonah, dua sahabat baik. Fatonah yang lebih bijak memenangi wang sejumlah 1 juta... lantas mereka berbincang bagaimana untuk dilaburkan wang yang dimiliki. Akhirnya mereka mengambil keputusan untuk melancong di beberapa buah tempat menarik di seluruh dunia. Bermula di Thailand, Kemudia China, Jepun, India, Perancis akhirnya tersalah penerbangan sampai ke Palestin.

Okey, aku mulakan catatan ini dengan perjalanan mereka ke Thailand. Sawadikap.Lakonan Kak Ema dan Taufiq. Memang mantap kerana mereka mealakonkan watak malik dan malikah. Haha, memang lucu dan menarik apatah lagi Thailand menggunakan suara yang halus. Aku tahu Ustaz memang teruja dan berpuas hati dengan lakonan ini. MUMTAZ JIDDAN! Itu komen Ustaz. Dibawa mengelilingi Thailand menggunakan latarnya, gambar-gambar dalam laptop. Sayangnya Ustaz terlupa membawa LCD, jadi bergantung ada skrin laptop.

Seterusnya perjalanan disambung ke China, lakonan gadis-gadis berkulit cerah, Hazirah dan Amira. Dan jejaka bertampang melepak, Nasrullah. Lakonan mantap dan berkesan. Akhir lakonan ada persembahan tarian China dan kung fu.. Haha, kung fu baru, namanya kung fu mabuk. Pertama kali dengar.. Seronoknya, ustaz pun menari dengan Nasrullah, beberapa saat. Ustaz dan pelajarnya macam kawan, bak adik-beradik, sementelah jarak usia yang dekat.

Destinasi Jepun. Aku tak sempat menyaksikan kerana perlu membuat persiapan untuk babak selepas ini. Mereka memakai kimono buatan sendiri. Kreatif dan tak memerlukan belanja pun. Daripada kain selimut. Memang menarik. Rugi sebab aku tak ada gambarnya. Dimulakan dengan lagu Jepun, menggunakan kipas, minum teh cara jepun, sayang aku tak dapat menyaksikannya.

Sekarang babak aku. Memakai sari yang dibuat daripada batik lepas. Memang malu tapi bak kata Kak Syu, buang malu ke tepi hari ini. Aku macam biasa tak banyak cakap, Kak Syu yang banyak melakonkan abbak ini. Dia adakan tarian, nyanyi lagu hindustan, aku agak kaku dan tak banayk membantu.

Perancis. Negara menara Eiffel. Tempat orang suka berbulan madu.Latarnya di sebuah restoran. Hm, berani. Watak seorang lelaki memberi bunga pada Fatonh dan Markonah. Memang nampak real, tapi tangan terketar. Jahat, kata kat orang.

Destinasi terakhir di mana mereka tak mahu pergi. Tersalah penerbangan ke Palestin. Babak sedih dan menjadi. Rasa macam ada kat medan perang. Lihat muka mereka yang serius, membaling batu(kertas), Ya ALLAH, macam nak menitis air mata dalam ketawa ini. Mereka seolah menghayati watak yang dibawa. Akhirnya watak Sang Israel memeluk Islam, menyayat hati sebenarnya.

Ya, di akhir lakonan Fatonah dan Markonah menyerahkan hadiah yang dikumpul di setiap negara kepada Ustaz Azlan. Semua berpuas hati dapat memberikan lakonan walaupun tanpa latihan. Ya, lagak yang agak spontan sebenarnya. Ustaz kata, wallah mumtaz jiddan jiddan. Memang bukan itu yang diinginkan, tapi kegembiraan ustaz. Ustaz cakap lagi habis siqah... Ya sekadar lakonan untuk memantapkan kalam sebenarnya... Akhirnya kami menyantap nasi lemak dan air kotak(ustaz belanja). sepatutnya sarapan, jadi makan tengahari.. Memang seronok walaupun aku biasalah muka selamba badak macam tak ada perasaan. memang aku spesis tak suka tunjuk reaksi depan khalayak. aku seorang diri mulalah...

Drama yang mengambil masa tiga jam... Malangnya habis drama, tiba-tiba markonah jatuh pengsan. Terkejut beruk semua khalayak, termasuk aku. Bermacam andaian timbul. Dia tak tidur, tak makan pagi, macam-macam le. Ambil air di bilik sebelah, berikan padanya. Seorang pelajar putera sempat pesan, baca selawat dulu.... nak bagi minum air, tiba-tiba....

SURPRISE!!! semua orang terkena dengan gimik yang memang menjadi .....

Minggu depan ada peperiksaan. kena buat yang terbaik, almaklumlah setiap sem asyik begitu aje keputusannya. tak boleh jadi. Doaku semoga semua sahabat mendapat kejayaan... sebenar-benar kejayaan, insya ALLAH. Inilah sedikit perkongsian tentang tamsil semalam. sayangaku tak ada gambarnya, jadi tak dapat siarkan....

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut