Durrah Nur Aqilah: Kesabaran itu Belum Teruji.

"Kesabaran kamu belumlah teruji kala kamu memperkatakan tentang kesabaran atau kamu menuliskannya di kertas.Namun kesabaran itu diuji ketika kamu menghadapi situasi."


Entah di mana Durrah terbaca akan petikan ini. Hanya ingat maknanya dan Durrah abadikan di sini. Kata-kata ini sering sahaja terlantun dalam diri Durrah minggu ini.

Mengingatkan diri untuk bersabar dan terus bersabar dengan diri sendiri. Durrah tahu, ketakutan yang ada dalam diri Durrah tidak akan hilang selagi Durrah yang tidak menghalaunya pergi. Ketika Durrah hanya mengikut ketakutan itu dan melayannya, kekuatan diri Durrah sendiri yang hilang.

Selama ini Durrah lari. Tiga tahun Durrah di Taman Ilmu dna Budi dengan mengikut kata hati. Peristiwa yang terjadi semester lepas sungguh tinggalkan kesan di hati. Kesan kepada pelajaran hari ini. Kesan kepada diri Durrah sendiri. Durrah masih mencuba. Cuba menghadapi kenyataan walaupun payah. Cuba melawan diri sendiri meski bukan senang.

Durrah tidak akan tahu selagi Durrah hanya duduk diam di situ. Di takuk itu.

Sedikit. Ya, masih banyak kurangnya diri Durrah. Seorang Durrah Nur Aqilah. Seorang yang kurang sensitif kepada persekitaran dan semua dan pentingkan diri sendiri.

Kawan, jangan seperti Durrah. Jadilah pohon yang sentiasa memberi buah yang manis atau yang meneduhkan orang.


Memang hari demi hari, minggu demi minggu terasa cepat benar berlalu. Hingga rupanya sudah tujuh minggu berada di taman Ilmu dan Budi. Sudah tujuh minggu tidak pulang ke rumah. Sudah enam minggu menghadap pelajaran.

Ya Allah, ikhlaskanlah hati Durrah untuk melalui semuanya. Tadi, gara-gara hati yang berat untuk ke kelas, mengantuknya tidak terkata. Kemudian, terlantun dalam diri: "hm, aku tidak ikhlas. Bagaimana nak dapat ilmu, itu yang mengantuk dalam kelas. Tidak langsung fokus."

Keikhlasan yang dicari memang tidak nampak namun pasti terzahir juga. Orang yang baik akan sentiasa diingati. Orang yang tidak jujur hidupnya tidak beri manfaat kepada orang lain.

Sungguh.

Benar. Sesungguhnya kesabaranku belumlah teruji...

~Durrah Nur Aqilah.~

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut