Kelas Hari Ini

Assalamualaikum semua, hari ini tangan ini masih gatal untuk memasukkan entri baru, berkongsi apa yang aku belajar hari ini.

BaLaGhAh Al-ArAbiYaH
Ustazah cuma sentuh pengenalan kepada balaghah, apa sebenarnya balaghah dan kenapa kita perlu belajar balaghah. Masih hangat dalam kepala walaupun ada yang sudah terbang entah ke mana, walaupun baru belajar pagi tadi... Kita sedar atau tidak sebenarnya kita gunakan perkataan balaghah ini dalam kehidupan seharian. Tak kiralah dalam bahasa apa sekalipun. Aku turunkan contoh; "Hang, awat yang macam singa hari ni?" Ini contoh paling mudah. Perktaan ini mengibaratkan seseorang itu bagai singa, untuk menjaga hatinya, agar tidak tersinggung. Menarik kan? Penerangan ustazah agak ringkas, menyentuh sedikit cuma.. Sebelum belajar balaghah, perlulah dahulu mempelajari nahw wan sorf... untuk mengetahui keadaan perkataan dan kedudukan ayat. Tapi sebenarnya ketiga-tiga cabang arab ini punya kaitannya. Tak sabar nak tunggu apa yang diplajari seterusnya..

Ilmu balaghah dibahagikan kepada tiga bahagian, ilmu ma'ani. ilmu bayan, dan ilm badi'...

Inilah serba sedikit yang melekat dalam otak aku...

Introduction to Critical dan Creative Thinking

Melihat subjek pun seakan dapat meneka apa yang akan dipelajari. Berfikir... Tapi kritis dan kreatif..
Mulanya brother bertanyakan akan makna "thinking". Dengar seakan mudah, payah pula untuk dilafaz... antara jawapan yang diberi..
• a process
• solve the problem
• searching the truth and deny the false
(Inilah yang tercapai akalku sekarang...)

Brother minta kami berikan ayat al-Quran yang menerangkan tentang berfikir.... "thinking"
• افلا يتدبر ون القرآن
• افلايتذكرون

Ini perkongsian yang aku suka tentang brother, suka kaitkan apa yang dipelajari dengan ayat al-Quran... Perbincangan diiteruskan lagi dengan gambaran apa yang akan dipelajari...Brother berikan satu contoh ayat...

"You watch is so beautiful"

Pemikiran kritis tidak melihat apa yang diucapkan cuma, tetapi merangkumi makna yang terselindung disebalik kalam kita.. Jawapan atau interpretation yang diberikan mungkin..
• You look so beautiful (pemikiran lelaki)
• To praise (pemikiran perempuan)
• I want to get it
• My watch is not beautiful asa yours.

Begitulah sdikit sebanyak yang dapat aku kongsikan.. Maaf kerana bercampur aduk dan bahasa yang tunggang terbalik. Aku cuba luahkan apa yang aku rasa, ingat dan fikir. Susah benar mulut ini untuk mewakili aku...

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut