Aku Terima Nikahnya

Aku agak terlambat memiliki buku Ustaz Hasrizal, “Aku Terima Nikahnya”, dan alhamdulillah, berjaya juga mengunyahnya walaupun pada pembacaan pertama aku tak lancar, berhenti di tengah jalan. Aku ulang baca, baru terasa aura buku tersebut. Melihat tajuknya seakan sebuah buku santai yang mungkin memuatkan kisah-kisah pengalaman orang berkahwin. Namun aku salah. Mengulatinya baru aku dapat inti sebenar buku ini.

Permulaannya menceritakan pengalaman Ustaz Rizal perkahwinan beliau dengan isterinya. Tak pernah kenal, berkahwin, sekarang sangat bahagia. Falsafah hidup beliau, Erti Hidup Pada Memberi benar-benar membahagiakannya. Beliau sanggup berkorban apa sahaja untuk kehidupan perkahwinan mereka, kerana bagi beliau perkahwinan bukan aku kau, tapi kami kita. Perlu saling memahami.

Nak tahu antara sebab kes penceraian makin bercambah? Alasannya JEMU. Namun diterjemahkan dengan ayat yang pelbagai, pandai benar berdolak-dalik. Ada satu istilah yang beliau gunakan amat menyentuh rasa. “Dosa Semalam.”

Apa maksudnya???

Contoh yang diberikan apabila pasangan yang pernah ringan-ringan sebelum berkahwin, kini sah sebagi suami isteri. Apabila si suami out-station, mulalah sangkaan buruk menyerang akal. “Suami aku ni, kalau dulu senang je ngan, aku agaknya sekarang sedang melayan perempuan lain.” Manakala si suami pula, begitu juga andaiannya pada si isteri. Bagaimana rumah tangga nak aman sekiranya itu yang berlaku. Ini kerana DOSA SEMALAM. Tuhan bayar tunai di dunia. Kata Ustaz, jika suami memiliki isteri yang meredai pemergiannya untuk berjuang, maka ia akan memiliki suami yang keluar berjuang tetapi hati sentiasa ingat untuk dekat dengan isteri,namun jika suami memiliki isteri yang mengikat kaki suami daripada keluar berjuang, lihatlah, suami itu akan sentiasa mencari jalan untuk tidak berada di sisi suami.

Ada juga pengisian yang diselitkan, diari seminggu Ustaz Rizal, sebagai suami, ayah, pendakwah... Bagaimana beliau uruskan hidup, membacanya membuatkan aku semakin teruja dengan kata-kata yang entah aku terjumpa di mana, hanya orang yang sibuk tahu betapa bernilainya masa lapang, tetapi mereka yang tidak sibuk sering membazirkannya begitu sahaja.

Nak lagi? Kenalah nikmati buku ini dahulu. Aku sarankan pada remaja terutamanya yang belum berkesempatan membaca Aku Terima Nikahnya, elok mencarinya, banyak panduan berguna untuk kita layari kehidupan hari depan, menempuh alam pertunangan, perkahwinan, seterusnya penambahan bilangan ahli keluarga. Ini perkongsian pengalaman Ustaz sendiri, lebih bermakna tentunya. Usah bandingkan harga dengan nilainya, jika kasut di kaki boleh mencecah RM40, buku ini tidak sebegitu. Bahasanya agak santai dan mudah, dan aku rasakan bukan sedang membaca tapi sedang disampaikan oleh Ustaz sendiri. Nak tahu, cubalah!!!
*Gambar buku ini aku dapat setelah geledah google...

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut