Azimat Daripada Ayah

Keengganan ayah membenarkan ibtisam menyertai Mnggu Penulis Remaja benar-benar melukakannya.Wajahnya keruh. Dia membatu, mengurung diri dalam kamarnya. Perlahan-lahan diambil kertas putih yang menceritakan kejayaannya menyertai Minggu Penulis Remaja di Pusat Perangina NUBE, Negeri Sembilan.

“tahniah kerana anda telah terpilih untuk menyertai Minggu Penulis Remaja(MPR) 2007 di Pusat Peranginan NUBE, Negeri Sembilan. Pemilihan dibuat berdasarkan karya-karya yang tersiar di majalah terbitan DBP. Hanya 28 peserta bertuah pada tahun ini. “

Sebenarnya Ibtisam tidak mungkin mengetahui khabar gembira itu jika tidak pulang ke kampung. Pelajar sekolah berasrama memang telah ditetapkan jadual pulang ke kampoung yang mesti dipatuhi kecuali apabila terdapat kes-kes kecemasan.
Persaannya bergelora untuk pulang pada minggu iti. Terbayang lembut weajah ibuy. Mesranya wajah Baba. Menyambut buah hati, anak tunggal mereka.

“Assalamualaikum… Ibu…Ibu…. Adik dah sampai.” Ibtisam berlari-lari anak sebaik tiba di banglo desa milik keluarga.

“waalaikumussalam… Cepatnya sayang samapi. Kenapa tak telefon nak balik.”

“Nak kejutkan Ibu daaan Walid. Ibu jangan risau, Adik dah selamt.”

Pantas Ibu merangkul mesra wajah Ibtisam. Memang dia merindui seraut wajah itu. Ibtisan segera berlalu ke bilik. Solat Asare nelum dikerjaka. Pantang baginya melewat-lewatkan waktu solat. Bimbang tak sempat dikerjakan.

@@@@@@@@@@@@@@@@

Malam dihiasi bintang cerah 15 Rejab. Terang . Menarik.

* cerpen tak siap. Bosan tak tau camne nak sambung. Tolong le sambungkan,k.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut