Skip to main content

22 November 2012

APA ENTAH AKU TULIS???
Assalamualaikum, apa nak tulis pagi-pagi Sabtu ni? Akal tersengkak, bukan banyak berfikir, tapi tak diajar berfikir...

Semalam, jumpa kawan-kawan lama, buat aku berfikir sejenak, aku sangat tak mengenali kawan-kawan, mereka suka bertanya aku akan latar belakang sedangkan aku tak mengenali mereka. Aku suka dengar mereka bercerita, dari satu kisah ke satu kisah.. walaupun aku tak banyak mencelah, aku suka menjadi pendengar...

Sekilas memandang wajah sahabat, dalam suka berselindung duka yang dikaburi kegembiraan. Mereka tabah hadapi warna hidup, bukan seperti aku yang suka mengeluh... SUARA HATI...

Aku nak kongsi cerita semalam, betapa Tuhan mampu lakukan apa sahaja.. Sejak azali, dah maklum aku memang pelupa. Aku ke kedai runcit untuk membeli sedikit barang.. terbaca di situ tertulis, jaga telefon bimbit anda, kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kehilangan... Usai membayar pada sangkaanku, tentulah telefon bimibit aku letakkan dalam poket beg yang aku sandang, maka aku pun beredar...

Sambil berjalan, hati sedikit keliru, benarkan ada dalam simpanan aku? Rupanya aku tertinggal... Tuhan, aku cuba bertenang... seperti tak ada apa yang berlaku, begitulah aku selalunya, kadang dilihat seperti tak punya perasaan, hehe... dah perangai aku memang bergitu... Berpatah balik aku tanyakan pada si juruwang di situ, katanya tak nampak.. Kecewa, aku menapak pulang.

Usai Maghrib, aku luangkan masa untuk bersama kawan-kawan lama walaupun pada mulanya aku tak berhasrat untuk menyertai. Bagiku, ini satu cara supaya aku tak meraung di katil dan terus tidur... (Aku selalunya akan tidur bila rasa otak dah tak betul, ataupun berlama-lama di dalam bilik air bersama-sama deruan air bercampur lakrima yang kel uar daripada mata aku) hehe.. Terima kasih sahabat, lupa pada persoalan telefon bimbit aku seketika. Aku makan percuma, memang tabiat, menumpang makanan orang lain...

Selepas makan, mereka mengajak aku ke kedai tadi sekali lagi, aku mengikut, tanyakan sekali lagi... ALHAMDULILLAH, telefon itu ada dalam simpanan mereka... Lihatlah, aku yang cuai dan suka bersikap tak endah, beginilah... Pagi tadi, pendrive pula aku lupa di mana aku campak, hehe.

p/s: Sekiranya nak buat sesuatu, jangan kalut dan berjaga-jaga.. Jangan sampai barang hilang, memang kehendak Tuhan yang jadikan semu benda itu terjadi, tapi kita kena berusaha untuk mencegahnya daripada terjadi.. Moral cerita, jangan jadi macam aku. ("_") Nasib baik tak tidur ataupun membazirkan air mata, buang masa betul...

SAHABAT PENGUBAT LARA

Semakin cuba dikenali,
Perkenalan itu perlukan aku lebih mencari,
Semakin dicari,
Semakin banyak yang perlu diterokai,
Sahabat,
Dalam aku mengulit impian sendiri,
Taaruf,
Tafahum,
Takaful,
Belum sempurna aku hadami.
Kamu memberi gembira,
Saat hati menangis duka,
Memberi senyuman di bibir,
Menyah sendu di dalam,
Terima kasih sahabat,
Aku hargai kalian,
Mesti tak terlafaz bicara,
Hati mengia.
Maktabah
22-11-2008
9-15 pagi


PENGUMUMAN
Assalamualaikum, aktiviti pagi Sabtu, mengadap komputer di maktabah hingga kesejukan.. hehe,

Sukacita aku maklumkan di sini bahawa aku ada menyediakan perkhidmatan menyewa buku bagi pelajar-pelajar Pusat Asasi Nilai. Untuk itu, aku menyediakan laman khas bagi merealisasikan impian ini... Ini dia. Nak tahu bolehlah buka laman yang aku baru bina ini dan belum banyak entri yang aku dapat muatkan.

Sekian, terima kasih...

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…