Skip to main content

Buku Hangat Dibaca

TAJUK: TUHAN MANUSIA
PENULIS:FAISAL TEHRANI

Sudah lama sebenarnya saya mendengar tentang ‘Tuhan Manusia’. Nak dibeli ongkosnya sudah susut, jadi bila ada kawan sudi meminjamkan, saya macam orang tak makan tiga hari diberi nasi, memang terus mengangguk. Tambahan pula bila Abang Faisal sendiri yang menggalakkan supaya dibaca buku ini.

Bermula pagi 5 Februari, saya selak muka pertama. Ketika menunggu teksi datang untuk ke stesen komuter Nilai. Sejam perjalanan ke KL Sentral terasa cepat. Sebelum ini, saya sudah semak sekali imbas. Mengasyikkan. Perjalanan ke Kulim dirasakan bermanfaat(Walaupun ada juga masa yang saya tidur).

Bila menelusuri karya ini, saya bayangkan Abang Faisal sedang mengenang zaman persekolahannya. Saya tak pasti benar atau tidak. Memang agar sukar faham bagi saya kerana beliau menggunakan ganti diri kedua, engkau. Tapi bila ditekuni, kelainan itu menjadikan novel ini ‘lain’. Saya dapat rasakan tentu rumit juga proses penghasilannya walaupun beliau berjaya habiskan ketika dalam pengembaraan. Subhanallah, menjadikan setiap orang ada kelebihan.

Isu semasa yang memang menjadi perhatikan dijadikan tajuk persoalan. Isu murtad dan pluralisme. Mungkin kes Lina Joy yang dijadikan topik persoalan. Beliau berjaya mengangkat golongan remaja sebagai watak utama. Tidak menggambarkan remaja bermasalah, sebaliknya Ali Taqi merupakan remaja yang punya idealisme dan berani bertindak. Ya, asbabnya bila abangnya murtad, namun kesungguhannya membentangkan kebenaran wajar dicontohi. Secara peribadi, bila saya baca novel ini, saya rasa terikat. Tak boleh berhenti melainkan saya perlu menghabiskannya terlebih dahulu. Hasilnya sehari dapat juga dihadam.(walaupun orang tanya saya mungkin tak ingat semua.)

Menarik dan lain bagi saya apabila setiap bab dimulakan dengan ayat yang sama, kata-kata pesanan ibu Ali Taqi kepadanya. ‘Andai kota itu peradaban, rumah kami ialah budaya, dan menurut ibu, tiang serinya adalah agama’ Cuma perkataan diubah, maksudnya tetap sama. Ini akan mengikat pembaca untuk mengetahui apa rahsia klausa ini.. Jawapannya diterangkan dalam novel ini.

Latar novel ini tidak dinyatakan dengan jelas, namun saya membayangkan lokasinya di kawasan utara.. (telahan saya), Itu tak penting di mana lokasinya. Cerita yang penting, lokasi terpulang pada kita. Dengan ini imaginasi pembaca tidak terhad terhadap apa yang sekadar dibacanya sahaja.

Ketika menghayati hasil tulisan ini, saya merasakan terbawa-bawa dengan cerita yang cuba disampaikan. Masuk ke dalam cerita. Ini pengalaman kedua setelah menghadam Advencer Si Peniup Ney ketika di Lima. Walaupun memang seronok membaca novel popular namun menekuni buku-buku seperti 'Tuhan Manusia' dapat memnuka fikrah dan ilmu. Terasa diri terlalu kurang ilmu bila membaca bukini, kerana banya perkongsian yang diberikan. Berbanding membaca novel popular yang veritanya sudah klise, penghujungnya mati atau bahgia.

Kesimpulannya, aku berpuas hati dan menunggu sambungan cerita ini(Jika ada) dan novel terbaru daripada pengarangnya, ingin mencari cerita baru.

Comments