Berkongsi Rasa

Seronok melayari blog MPR, melihat saban bulan ada nama-nama mantan MPR yang tersiar di Dewan Sastera. Bukan setakat Dewan Sastera, Dewan Siswa, Dewan Budaya, Dewan Masyarakat, nampaknya masing-masing-masing sudah serius untuk mendalami dunia penulisan. Ada matlamat dan bekerja ke arah itu. Saya tumpang gembira dan bangga. Terutamanya mantan segenerasi saya, Aidil, Kak Sara, Haziq, Kak Eja, ada sahaja karya mereka yang tersiar saban bulan. Dan adik kita Ghazali mendapat pujian Abang Faisal menerusi karyanya dalam Dewan Siswa. Kepada kawan-kawan yang lain dan saya sendiri perlu mencontohi kegigihan mereka ini.Mungkin ada karya sahabat-sahabat yang tersiar, saya tak tahu maaflah. Boleh beritahu, saya suka kumpulkan karya kawan-kawan yang saya tahu.

Saya secara peribadi, malu kembali bila membaca semula karya yang tersiar dalam Dewan Sastera, Februari. Saya hantar sajak itu sebelum menghadiri MPR, dan bersifat peribadi. Bila baca kembali, saya rasakan tak patut saya hantar karya itu sebenarnya. Apa-apa pun kita belajar daripada pengalaman. Apa yang kurang adalah untuk dibaiki bukan untuk dikesali. Betul tak?

Kepada rakan-rakan selamat meneruskan perjuangan dalam dunia penulisan dan apa jua yang kalian ceburi. Ingatlah, walau apapun niatkan ikhlas kerana ALLAH...

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut