Kembali

Sudah dua bulan aku tinggalkan laman ini sunyi tanpa bicara. Bukan mahu berhenti menukil kata, tetapi saat rasa itu hilang, aku hiarkan laman ini bisu.

Banyak cerita. Banyak kisah. Kadang terasa kejam membiarkannya hanya diam dalam diri.

7.6.2014, aku menuliskannya kembali. Ya, kisah seharian hidup aku...

Semalam, dua hari lepas, tiga hari sudah, hanya badan yang ada di alam nyata, sedangkan hati, akal dan kepala fikir melayangnya lain macam. Kepala buat hal. Denyutannya makin menjadi-jadi, sampai aku hilang mood. Sampaikan rancangan untuk keluar bersama suhada aku terpaksa batalkan. Terasa mahu berehat aja. Malah datang kerja pandang skrin, tidak dapat mencerna apa yang tertulis. Tulisan sudah double, berpinar  rasanya...

Aku harus bercuti sebentar. Itu yang aku tahu.

Lalu, jumaat itu, hari ketiga 'blur' aku hanya bekerja separuh hari. Waktu rehat itu, aku pulang juga. Ke klinik seketika.


Bla. Bla. Bla dengan dr, dia hanya periksa suhu dan beri ubat ikut simptom yang aku cakap. Senangnya... "saya beri kamu cutilah hari ini. Balik rehat. 38°c, yinggi juga ni. Banyak minum air putih."

Ambil ubat, berjalan pulang ke rumah... hantar mesej pada yang berkenaan dan tidurrr....

Demikian badan yang mahukan kerehatan. lalu aku berikannya kerehatan. Tapi terasa makin sengal pula badan sebab terlalu banyak berehat...

Semoga baik-baik aja.

Sekian.


"tulisan inilah mengganti bicara. ceduk yang jernih, tinggal yang keruh" -jamilah|ila husna.

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut