Kejutan Sulung Buatku

Assalamualaikum sahabat-sahabat yang diingati fillah...

Terima kasih atas kejutan semalam. Aku memang tak menjangka kerana hari lahir aku sudah hampir dua bulan berlalu. Aku tak mengharap sebarang sambutan dan hampir tak pernah menyambutnya selama hayatku... Kecuali ucapan... dan pemberian hadiah... Aku segan bila orang sambut atau menyambut... Terasa akan diri yang menginjak tua dan masa MATI itu terlalu hampir. (Bukankah kita memang kena ingat mati???)

Segalanya bermula pagi semalam....

Kawan aku tersilap hantar mesej, nak diberi kepada sahabat lain, terhantar pada aku... kata nak sambut hari lahir aku... Dengar pun aku dah jadi tak keruan. Pandai pula dibuat helah, katanya tak jadi nak sambut, kononnya tak ada duit... Aku menarik nafas lega, kerana aku sedikit rimas jika diberi kejutan, yang menyebabkan aku seperti insan yang tak punya reaksi...Petang itu aku ajak dua daripada mereka ke bilik, menyiapkan sedikit kerja. Katanya lepas Isyak mereka sampai... Okey, aku tunggu, sebelum Isyak mereka dah sampai di bilik, salah seorangnya memakai baju kurung... Pelik sedikit aku... Selalaunya t-shirt sahaja yang disarung bila ke bilik aku... Tak apa, aku diam.. Aku kata, bukalah tudung, tapi dia tak nak... Otak yang nakal ini bekerja sedikit, tapi buat macam orang yang tak mengerti apa-apa... Datang seorang lagi sahabat, tapi dia buat acuh tak acuh... Sibuk membaca cerpen yang aku tinggalkan di atas meja di bilik belajarku... Aku tak kisah, mungkin dia penat..

Kami teruskan kerja. Dia tak membantu, sekadar membaca, Hampir jam menginjak 9 malam, dia minta undur diri, katanya mahu baca sesuatu. Masih acuh tak acuh, aku yang mudah sedikit tersentuh jika diperlakukan begitu, mula bergenang air mata, bertakun sedikit di tubir mata... Husnuzzan... Mungkin dia ada masalah... Dengan emosi yang mula berkocak sedikit, aku teruskan kerja.. Dengan mata yang seakan mahu hujan. Aku kuatkan diri, tahan juga... Mana boleh tunjujkkan kelemahan ini di depan sahabat aku yang seorang lagi... MALU... Hahaha..

TIBA-TIBA......

"Selamat hari jadi..."

Mereka masuk dengan menatang sebuah kek pisang dan di atasnya terletak lilin...

"Argh, apa semua ini."

Aku terkedu di tempat sendiri. Pura-pura tidak mengerti dan mahu meneruskan kerja... YA ALLAH, aku tak pernah minta semua ini.... Tak pasal-pasal rakan sebilik menyangka semalam hari lahirku....

Dipendekkan cerita, aku dan seorang lagi sahabat diraikan dalam majlis yang akan aku ingat, Insya ALLAH ada dalam ingatan jangka panjangku... Berapa banyak yang kalian habiskan untuk semua ini???Terima kasih atas segalanya... Makanan, minuman kek yang sedap.. Dan hadiah sebelum ini... Aku beruntung punya sahabat seperti kalian...
Maaf pada permulaan aku seperti tak punya perasaan. Terkejut dan terharu, tapi aku masih mahu berpura-pura...
Semoga kalian berjaya dalam hidup, walau apa yang kalian lakukan..
* Nota: Sahabat-sahabat ini ialah Wana, Ainul, Ina, Nadia dan Che Hair... Juga yang turut diraikan MY...

SEMOGA KALIAN DILINDUNGI TUHAN

Comments

Popular posts from this blog

Jom Belajar Nusus

Cerpen: Kembali Bertaut