Skip to main content

|monolog Durrah|


Monolog Durrah:

" Catatan-catatan kecil seorang gadis bernama Durrah. Dia biasa gembira, sesekali disapa duka. Dia pernah di atas, ada ketika jatuh terperosok. Dia berusaha berusaha, kadang kalah dek diri sendiri. Dia menulis untuk berkongsi. Dia menulis sebagai catatan untuk diri diri sendiri. "

PENDAHULUAN: Tentang Monolog Durrah 
 1. Disapa Rindu
 2. 10 Nota
 3. Catatan Buat Teman
 4. Bisik-bisik Kecil
 5. Usah Dibakar Kenangan Itu
 6. Gadis itu Bercerita
 7. Cerita Pada Malam
 8. Resah Yang Mendamaikan
 9. Definisi Baik
 10. Taman Syurga
 11. Uhibbuki Fillah
 12. Tentang Sepatu Yang Baru Dibeli Semalam
 13. Kuutus Sekeping Kertas Kumal Buatmu, Sahabat
 14. Pesan Ibu Suatu Hari
 15. Warna Hidup
 16. Kembali
 17. Pergantungan
 18. Tangisan Kebahagiaan
 19. Racunkah Yang Sedang Kau Minum
 20. Pelindung
 21. Tentang Hati
 22. 18 Muharam
 23. Allah, terima kasih
 24. Ajarkan AKu Untuk Memberi
 25. Apa Adanya
 26. Kesabaran itu Belum Teruji
 27. Lagi
 28. Catatan Dalam Diam (episod 4)
 29. Catatan Dalam Diam (Episod 2)
 30. Berani Bermimpi
 31. Warkah Buat Jamilah
 32. Lepas Perasaan
 33. Kisah Berulang
 34. Yang Terbaik Untukku
 35. Memori
 36. Satu Hati Milikku
 37. Monolog Kata Tidak Terkata
 38. Warkah BUat Aqilah
 39. Takdir Allah Terindah
 40. Jujur Seorang Sahabat
 41. Momen-momen

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…