Skip to main content

Mengait Buah Kenangan I

Setiap langkah yang kita atur, ada rencam rasa. Manis, pahit, suka dan duka. Yang dikenang dan diingat selalu tentulah yang manis-manis.

Potret Keluarga SOLUSI 2013
Keluarga Solusi.
Hampir empat tahun aku bersama team ini sebelum mengambil keputusan berhenti bekerja makan gaji. Usah ditanya sebabnya, tidaklah aku mampu menjawab soalan yang terlalu peribadi ini. Cuma doakan aku direzekikan sambung belajar selepas ini, menyambung cita-cita yang tertangguh lantaran sikap diri.

Mahu diimbas-imbas, pastinya tidak semua mampu aku ingat kembali. Kata orang, sudah rezeki, ada jalannya. Meski "gagal" semasa temuduga lisan, temuduga bertulis menyelamatkan dan menjadi jalan untuk aku diterima sebagai sebahagian team Solusi.

I
Yang paling menggembirakan tentu sahaja lantaran dapat bertemu muka dengan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi yang sebelum ini aku hanya baca bukunya. Aku tidak ingat pertemuan pertama kami, namun ustaz antara orang yang paling bersemangat agar aku terus dan terus menulis. Ketika aku memberi senaskhah novel yang aku tulis, ustaz memberi kata-kata semangat. Ketika aku tunjukkan artikel ganti yang ditulis, ustaz mahu aku terus menulis, ketika aku enggan menulis, ustaz minta disediakan ruang untukku, walaupun akhirnya aku tidak menulis. Dan yang paling aku terharu, ustaz sertakan nama dalam satu artikel ustaz untuk beduk diketuk (yang aku padam namaku, ketika artikel tersebut kusunting) .. Ustaz, bicaranya banyak dengan tulisan yang beliau serahkan saban bulan. Sambil menyunting, sambil membaca untuk diri sendiri.

Itulah. Apabila ada depan mata, kita jarang menghargai. Sudah jauh, dikenang-kenang. Ajaran ustaz, akan aku kenang. Semoga terus aku menulis, dalam genre yang lebih aku cenderung.

  II
Mantan Editor Solusi, Ustaz Muhammad Luqman Makhtar. Seorang yang banyak bersabar dengan subeditor ini. Seperti tidak percaya hampir empat tahun kami bekerjasama. Saban bulan, ustaz yang terlebih sibuk mempersiap majalah Solusi, sedang subeditor banyak relaks. Beliau yang banyak menyunting, banyak melakukan semua kerja. Apa sahaja yang aku lakukan ya, selama aku di sana?

Tanggungjawab menerbitkan majalah setiap bulan tidak mudah.Bermain dengan "deadline", "mengejar" kolumnis, menyediakan artikel ganti, memikirkan isu setahun, design, pembaharuan team yang ada bertiga (Editor, subeditor dan designer) yang menguruskan.

"Chemistry" semasa bekerja sangat penting. Mungkin itu yang paling mahal aku belajar daripada kerjasama dalam Solusi. Kadang faham dalam diam, cuba memudahkan kerja, fikir kerja rakan sekerja lain juga. Ustaz selalu berpesan, "Jangan hanya fikir kerja kita, fikirkan kerja rakan dalam team juga." Itu yang buatkan kerja semakin lancar.

Ustaz beri arahan, aku lakukan. Kadang mengelat, kadang laksanakan sepenuh perasaan. Masing-masing cuba memahami dan menyiapkan tugasan. Seorang suka berfikir, seorang suka melaksanakan arahan. Lucu juga mengingat, kadang untuk berinteraksi dengan designer sahaja aku gunakan editor juga. 


Seronok.
Enjoy.
Banyak pengalaman.

Itulah yang dapat aku katakan selama hampir empat tahun sebagai subeditor Solusi.

Terima kasih, team Solusi.

...bersambung dengan cerita lain pula.


Potret Keluarga SOLUSI 2015

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…