Skip to main content

selamat tinggal...

"tulisan inilah mengganti bicara. ceduk yang jernih, tinggal yang keruh" -jamilah|ila husna.

2.26 pagi.
Mata enggan terlelap. Jemari aku larikan pada papan kekunci. Perut mula berkeroncong walaupun sudah diisi petang tadi. Tidak boleh dilayan selalu.

Perasaan yang indah-indah sudah jarang aku rakamkan dalam gambar dan tulisan. Kesedihan seakan tiada lagi dalam diri. Aku berdiri sebagai aku yang tidak punya perasaan apa-apa dengan kejadian dan situasi silih berganti dalam diri aku belakangan ini. Aku serapkan semuanya dalam diri. Macam span yang boleh serap air sampai kembung. :D

Oktober nanti, mereka akan bergelar graduasi. Semoga aku ada pada hari itu, menyaksikan teman bergraduasi. Andai aku ditakdirkan tidak bersama kalian waktu itu, hanya salam yang dapat aku sampaikan. Aku bangga punya teman yang graduasi dari UIAM. :D

Bersabar dalam pengajian perlukan kekuatan diri dan ketabahan. Bukan itu sahaja. Kesabaran jua. Aku tidak sabar dan melayan diri yang kurang betul pada waktu itu.

Namun semua yang berlaku itu terbaik buat aku. Walau bagaimana sekalipun.

ABCDE....
1234567
sudah sampai manakah perjalanan yang aku tempuh sekarang?
Kita tidak tahu penghujung usia di mana dan bagaimana...
Entah bila...

Kematian demi kematian terentang depan mata.
Satu demi satu, seorang demi seorang ulamak dipanggil Allah kembali.

Bahagian mereka di dunia selesai, sedang aku?
yang masih begitu...

#####################################

Aku akan meninggalkan bumi UIA tidak lama lagi. Beratnya hati, namun perpisahan itu pasti. Mahu atau tidak, aku harus memulakan kehidupan di tempat baharu. Dunia baharu buat aku.

Betapa aku berat meninggalkan teman tersayang, bumi UIA tercinta, semuanya... semua kenangan yang terpahat di UIA...
manis
pahit
kelat
sedih
tawar
rajuk
tangis
ketawa
pujukan
hari lahir yang surprise
gambar bersama
makan-makan
jalan-jalan
jejak dari bilik ke bilik
daki tangga tinggi
"jom keluar."
JJ
tangga besar
kafe yang selalu dikomen
bilik tivi
astaka budiman
Safiyyah
Asma
Hafsa
Sumayyah

semuanya...
bakal menjadi tanda dalam hati,
bumi yang bakal aku tinggalkan ini...
tetap begitu,
tidak akan berubah dengan perginya aku daripada sini.

meneruskan kehidupan sendiri,
langkah yang bukan sama seperti semalam.

##########################

Biarkan perpisahan ini terjadi,
sebab
berpisah selepas bertemu itu pasti.

(sebak)

selepas ini, bertemu lagikah aku kenangan seperti ini?

Comments

Sebaknya baca :(
Secara tak sedar, antara kita juga--->pernah terbina kenangan di UIAM.

Akak, Ina rasa skil menulis akak semakin bertambah, yakni bertambah-tambah baik. Emosinya segar. Menyelinap masuk ke tangkai hati paling dalam. Pastinya, selepas satu demi satu yang berlaku.
Tahniah :)

Benar, 'everything happen for a good reason.'
Embun Melati said…
Tak apa. Nanti rajin-rajinkan diri singgah ke sini. Akak pun dulu macam tu juga. Akhirnya ku kembali lagi ke sini.:)
Jamilah, awak sungguh comel =)

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…