Skip to main content

Ossieanna, Sayidah Mu'izzah

"tulisan inilah mengganti bicara. ceduk yang jernih, tinggal yang keruh" -jamilah|ila husna.

Ini novel kedua Sayidah Mu'izzah yang saya baca. Sebelum ini beliau menulis Janji Miftahul Raudhah, diterbitkan Galeri Ilmu. Osieanna diterbitkan oleh JS Adiwarna.

Ia mengisahkan kisah hidupan di laut. Konflik hidupan laut dan manusia. Kisah puteri laut yang hidup di dunia manusia, namun disebabkan satu kejadian, dia kembali ke alam istana di dalam laut. Ia sebuah kisah fantasi yang sesuai dibaca oleh remaja, bagi mencambah pengetahuan.

Mahu tahu lebih lanjut, harus membaca.

Walaupun aku tidak terlalu 'layan' cerita fantasi, Osieanna tetap dapat aku hadam sekali pegang. Bahasanya lancar dan kisahnya membuatkn aku mahu segera menyudahkannya hingga muka akhir.

Tahniah, kak Eja. Terus dan terus berkarya.

Jika sebelum ini aku memperkatakan kumpulan cerpen penghulu Minggu Penulis Remaja 2007, Sayidah Mu'izzah merupakan penghuluwati MPR 2007.

Comments

Tetamu Istimewa said…
Seronoknya dapat baca buku kan? Saya belum berpeluang lagi. Curi-curi baca je sikit-sikit. Tapi buku baru tetap dibeli. Huhu

Saya hendak menyerang Pesta Buku 1Malaysia tu. Saya harap ITBM turut serta. Dah senaraikan judul buku lebih kurang 10 buah. Tak taulah, mungkin kena habis dalam RM200. Alhamdulillah, honorarium untuk bulan Disember dah pun masuk.
Tetamu Istimewa,

seperti kata saudara, beli dahulu. Tiada ruginya, kan? Lagi-lagi berbaloi saat beli dengan duit honoranium menulis. Harta paling bernilai "buku"

..oh, itu yang tersenarai,nanti ke sana tentu ada yang lain pula.

Saya tidak berpeluang menerjah, masih bercuti.

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…