24 April 2008

Masuk Sem Baru Dah

Usai juga cuti lebih sebulan. Bermulalah semester baru. Short Sem. Sem ini aku cuma mengmbil Arab level 4, belejar maharat Kalam, Qiraah, Istima' dan Kitabah. Kalau dalam bi tu, Reading, writing, listening, speaking. Memang agak berasap juga sebab seminggu ada 36 jam.Sepatutnya seminggu 18 jam, short sem, jadi semuanya ganda dua.Kelas agak padat. Tak ada le ruang nak main-main.

Hari pertama kelas kalam(speaking) ustaz dah tekankan, kena banyak cakap. Kamu pelajar bahasa rela atau tidak kena bercakap, bahasa boleh menjadi lebih tajam jika diguna selalu. Bukan simpan dalam poket. Jangan asyik senyum, bukan kelas untuk senyum, kelas kalam.

Hm, ustaznya masih muda, graduan UIA juga. Seronoknya Ustaz suka sesuatu yang terkini. Mengajar bawa note book. Ustaz ajar qiraah juga. Setiap topik disediakan slaid. Barakallahufik..

Ustaz memang mujtahid sampai baru tiga hari mengajar suaranya dah serak-serak basah. Apa-apa pun aku doakan suaranya kembali seperti biasa minggu depan. Aku memandang diri pula, mujtahidkah aku?

Tentulah jawapannya tidak. Cukup payah nak bercakap.

Mengapa? Sebab aku tak berikan semangat pada diri sendiri.

Aku bela perasaa takut. Rafik lain semua dah berani, sukarela menjawab soalan ustaz, aku, ustaz dah panggil nama, suara macam ketul emas dalam mulut. Mengapa? Dulu dalam kelas speaking perkara sama berlaku. Sedangkan kawan-kawan semuanya dah aku kenal.

Tak perlu malu. Tiada istilah malu dalam belajar pun, betul, kan? Semuanya sama, belajar, mungkin kau terlalu takutkan salah, jadi aku tak berani cakap. Ustaz dah beritahu, cakap je macam cakap bi, peduli apa nahu, qawaid salah, asal ada keberanian. Namun mampukah aku? Itulah aku. Suka mempersoalkan kemampuan diri sendiri. Jadilah begini. Sejak dari sekolah rendah aku dah dipanggil pasif. :) teruk, kan? Memang aku jarang bercakap, tapi selalu bermonolog.

Kitabah dan istima', ustaz daripada Sudan. Memang kaya dengan senyuman. Ustaz mengajar macam mengajar anak-anaknya, hingga aku kurang malu sikit dengannya. Dia akan menerangkan satu-satu perkataan yang kita tak faham, mendengar ustaz membaca al-Quran, meremang bulu roma. Masya ALLAH. Katanya beliau banya k berlatih.

Kawan-kawan semuanya berani. TAk malu nak bercakap, bukan macam seorang pelajar tu. Takut sangat nak becakap, menggigil cakap pun, nakm baca okey lagi, nak kalam, Masya ALLAH, kuatkan hatiku, kerana aku pelajar Arab memang kalam ni penting untuk aku.Terutamanya Syeika, pelajar exempted Kalam tapi, tetap menghadiri kelas. Dia berani nak bercakap, ustaz pun puji. Inilah pelajar Arab, bukannnya assukut alamatur rida' sahaja.

Inilah sedikit sebanyak perkongsian tentang kelas aku sem ini. Seronoknya belajar dalam bulatan, tak bolehlah merapu, semua Ustaz nampa, tak ada tampat berselindung. Lagi 3 minggu mid-sem exam, bulan depan final, sem depan insya ALLAH belajar co-course...

No comments: