Skip to main content

Senyum Selamanya

Nikmat apakah yang mahu kamu dustakan?
"nti muktamad dgn pilihan nti ni?.."


"Ya setelah beberapa bulan memikir.. Ini keputusan yang diambil... Muktamad!"


Maafkan Aku...

Menyelak ceritera lama dua tahun dahulu, ada rindu menggamit hati. Aku perlu meneruskan semua yang telah aku mulai tanpa memandang belakang. Hari depan menanti untuk aku lalui walau apa sekalipun cerita pernah terjadi kepada diri. Allah sudah memberikan aku yang terbaik, perjalanan yang baik. Hanya diri belum mampu menilai semua kebaikan yang terbentang depan mata.

Mengapa harus sesal?
Mengapa terus berendam air mata?


Yakin dan percaya suratan kehidupan dan cerita yang terjadi bersamanya ribuan hikmah yang menanti untuk dipetik. Diri, carilah hikmah itu walau saat menghadapinya penuh air mata. Lupakanlah! Melupakan tidak semesti hilang semua cerita daripada ingatan. 


[kesat mata]


Friends Forever yang akhirnya menjadi nyata bermula dengan sebuah mimpi pada 2006. Aku nukilkan dalam diari tempat meluah rasa yang aku ingin miliki novel sendiri. Melihat orang lain punya buku, masakan aku tidak boleh! Walaupun ia hanya sebuah novel awal remaja, semoga ada dana buat diriku... Saat memegang buku pertama ini yang terbayang di mata insan-insan yang banyak berjasa pada diri.


Terima kasih Allah menemukan aku ramai manusia yang baik hatinya...


Allah sudah atur dan berikan yang terbaik!
Semoga 2012 membawa cerita yang lebih gemilang walaupun debarannya melebihi tahun lepas. Sesuatu sedang menanti untuk jadi nyata. Aku bersedia!


Kepada teman-teman


Bunga kembali mekar,
Bulan tersenyum senantiasa,
Mentari terang memancar,
Apa lagi yang kamu mahukan?
Bahagia di depan mata,
kecap sebelum ia lepas.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…