Skip to main content

Singgah Menukil Kata...

Bilik yang berselerak. :p

Kamar ini saksi,
kebangkitan,
Kejatuhan seorang diri,
Tempang capiknya meniti hari.

Usang sudah kini,
Anai-anai menjamah saban hari,
 Dlihat pada dinding dan kekisi,
Petanda pemilik kamar menghampiri mati,

kamar  tempat bersendiri,
 ilham bermain dengan diri,
Lalu terlontar kata demi kata,
Lalu berubah menjadi bicara,
Dikongsi bersama.

  kamar pencatat seribu cerita,
Seorang anak desa. 
***
Saya salin daripada Suara Hati, tulisan pendek koleksi buat diri sendiri. Rindunya untuk kembali ke kamar itu... Walau makin dimakan anai-anai, itulah tempatnya 22 tahun saya hidup. Di situlah menyaksikan jatuh bangun, rajin malas, tangis ketawa seorang Jamilah.. Tempat kami adik-beradik melepaskan lelah...

Bilik yang makin sunyi dan hanya digunakan ketika saya pulang ke kampung. Suram... 

Rindunya untuk pulang.. Ada sembilan hari cuti setelah peperiksaan kertas pertama Jumaat ini.. Sembilan hari yang boleh jadi lama dan boleh jadi sekejap. =D

Allah, jagalah kawan-kawan saya.
Allah, kuatkan hati mereka dengan segala yang melanda.
Allah, hanya ENgkau yang menjaga mereka...


Comments

♥ Nur Hazlina Binti Mohd Fisol ♥ said…
AKAK, KAMAR DAN MEJA BELAJAR YANG PENUH NOSTALGIA :)

SELAMAT MENDEPANI PEPERIKSAAN, DOAKAN INA JUGA YEA :))

CUTI SEMESTER???
SELAMAT MENULIS :))
Umairah. said…
b'selerak pun, klasik!
lg klasik lg umy suka.

ada estetik tersendiri oh!
xD
♥ Nur Hazlina Binti Mohd Fisol ♥ ,

Jumaat kertas pertama, ada selangnya 9 hari...

=) Ya. Meja yang penuh noslatgia.

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…