Skip to main content

Cerpen: Graduasi

Mira terduduk. Khabar apakah lagi yang dibawa sahabatnya ini. Berulang kali mengulang perkara yang sama. Mira jadi sesak dada. Bagaimana akan dipujuk sahabatnya yang seorang ini. Mira mahu Sumayyah graduasi bersama-samanya tiga tahun lagi. Namun mengapa khabar itu lagi yang didengarnya.

"Mira, aku nak berhenti belajar. Muktamad."
Terkelu. Mira mengucap dalam hati. Perasaan apakah yang sedang bermain dalam jiwa Sumayyah. Manakah Sumayyah yang dia kenal dahulu? Sumayyah yang tidak mengenal erti putus asa dan hanya tahu erti berusaha walaupun berulang kali gagal mendatangi diri. Di manakah Sumayyah yang tekal melalui segala masalah yang datang bagaikan air yang mengalir dari bukit tinggi tanpa henti. Inikah Sumayyah yang dahulu.

"Tetapi atas alasan apa?"
Mira bertanya soalan yang terfikir di minda, Hanya itu yang mahu dia tahu. Sumayyah! Sumayyah! Badai apakah yang melanda jiwanya hinggakan keputusan yang sangat tidak bijak itulah yang mahu diambil.

"Aku cuma bosan. Jemu menjadi pelajar. Aku mahu bebas. Menjadi diri aku sendiri yang tidak terikat dengan silibus, pensyarah, kerja khusus.. Semuanya.. Aku penat, Mira. Melayan hati, melayan orang sekeliling. Aku hanya mahu berhenti. Titik."

Suara Sumayyah penuh emosi. Aku kenal nada suara itu. Lantunan kata-kata yang terkandung kekecewaan. Apakah sebenarnya yang berlaku? Sudah lima tahun kami kenal dan hanya ada dua semester sebelum graduasi. Apakah yang dapat dibantu untuk mengembalikan semangat Sumayya? Mira tahu, tidak cukup hanya dengan berdoa.

Tidak menunggu balasan Mira, Sumayyah bangkit dengan wajah keruh. Tiada senyuman seperti selalu. Tiada salam dan pelukan. Mira seakan merasakan yang Sumayyah akan makin jauh. Entah jauh dalam dunia realiti atau semakin menjauhi hati. Namun Mira tekad, Sumayyah perlu menghadiri majlis konvokesyen bersama-samanya.

***
 Setelah dua tahun.
Hari graduasi UIAM.

Air mata Mira menitis bercampur ria dan duka yang tidak dapat disembunyikan lagi.Rupa-rupanya Sumayyah menyimpan rahsia besar selama ini. Rahsia tentang diri sendiri yang menyebabkan dia mengundur diri daripada alam pelajaran. Walaupun sedih yang teramat, Mira hanya mampu berdoa agar Allah terus memberikan kebagiaan buat sahabatnya, Sumayyah.. 

p/s: Adakah aku juga sempat graduasi bersama-sama mereka? Andainya aku tiada pada hari itu, hanya kalungan tahniah dapat aku sampaikan daripada jauh.......

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…