Skip to main content

Kejutan Sulung Buatku

Assalamualaikum sahabat-sahabat yang diingati fillah...

Terima kasih atas kejutan semalam. Aku memang tak menjangka kerana hari lahir aku sudah hampir dua bulan berlalu. Aku tak mengharap sebarang sambutan dan hampir tak pernah menyambutnya selama hayatku... Kecuali ucapan... dan pemberian hadiah... Aku segan bila orang sambut atau menyambut... Terasa akan diri yang menginjak tua dan masa MATI itu terlalu hampir. (Bukankah kita memang kena ingat mati???)

Segalanya bermula pagi semalam....

Kawan aku tersilap hantar mesej, nak diberi kepada sahabat lain, terhantar pada aku... kata nak sambut hari lahir aku... Dengar pun aku dah jadi tak keruan. Pandai pula dibuat helah, katanya tak jadi nak sambut, kononnya tak ada duit... Aku menarik nafas lega, kerana aku sedikit rimas jika diberi kejutan, yang menyebabkan aku seperti insan yang tak punya reaksi...Petang itu aku ajak dua daripada mereka ke bilik, menyiapkan sedikit kerja. Katanya lepas Isyak mereka sampai... Okey, aku tunggu, sebelum Isyak mereka dah sampai di bilik, salah seorangnya memakai baju kurung... Pelik sedikit aku... Selalaunya t-shirt sahaja yang disarung bila ke bilik aku... Tak apa, aku diam.. Aku kata, bukalah tudung, tapi dia tak nak... Otak yang nakal ini bekerja sedikit, tapi buat macam orang yang tak mengerti apa-apa... Datang seorang lagi sahabat, tapi dia buat acuh tak acuh... Sibuk membaca cerpen yang aku tinggalkan di atas meja di bilik belajarku... Aku tak kisah, mungkin dia penat..

Kami teruskan kerja. Dia tak membantu, sekadar membaca, Hampir jam menginjak 9 malam, dia minta undur diri, katanya mahu baca sesuatu. Masih acuh tak acuh, aku yang mudah sedikit tersentuh jika diperlakukan begitu, mula bergenang air mata, bertakun sedikit di tubir mata... Husnuzzan... Mungkin dia ada masalah... Dengan emosi yang mula berkocak sedikit, aku teruskan kerja.. Dengan mata yang seakan mahu hujan. Aku kuatkan diri, tahan juga... Mana boleh tunjujkkan kelemahan ini di depan sahabat aku yang seorang lagi... MALU... Hahaha..

TIBA-TIBA......

"Selamat hari jadi..."

Mereka masuk dengan menatang sebuah kek pisang dan di atasnya terletak lilin...

"Argh, apa semua ini."

Aku terkedu di tempat sendiri. Pura-pura tidak mengerti dan mahu meneruskan kerja... YA ALLAH, aku tak pernah minta semua ini.... Tak pasal-pasal rakan sebilik menyangka semalam hari lahirku....

Dipendekkan cerita, aku dan seorang lagi sahabat diraikan dalam majlis yang akan aku ingat, Insya ALLAH ada dalam ingatan jangka panjangku... Berapa banyak yang kalian habiskan untuk semua ini???Terima kasih atas segalanya... Makanan, minuman kek yang sedap.. Dan hadiah sebelum ini... Aku beruntung punya sahabat seperti kalian...
Maaf pada permulaan aku seperti tak punya perasaan. Terkejut dan terharu, tapi aku masih mahu berpura-pura...
Semoga kalian berjaya dalam hidup, walau apa yang kalian lakukan..
* Nota: Sahabat-sahabat ini ialah Wana, Ainul, Ina, Nadia dan Che Hair... Juga yang turut diraikan MY...

SEMOGA KALIAN DILINDUNGI TUHAN

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…