05 March 2008

Last Minute

Kerja last minute dan pelajar matrikulasi hari ini sudah menjadi satu pemandangan biasa. Maka tidak hairanlah jika ada pelajar yang sanggup tidak tidur mlam kerana menyiapkan assigment yang perlu dihantar keesokan harinya. Tidak sempat dicetak, rela ke kelas lambat lantaran kedai komputer hanya beroperasi setelah jam 9 pagi, alangkah ruginya mereka(termasuklah yang menulis).... gemar benar melakukan sesuatu di saat genting. Bak kata orang lama, dah nak terberak barulah nak gali lubang(lebih kurang le ayatnya, saya tak ingat).
Kenapa saya tulis begini. Baru mengalaminya. Perbentangan BTQ sepatutnya sudah disiapkan lama sebelum perbentangan. Isinya sudah ada yang diambil daripada internet, namun kerja belum berjalan.Kerana sikap lambat lagi menyebabkan perkara mudah menjadi terlalu rumit dan membebankan diri sendiri dan orang lain. Berjaga dan saya sendiri sanggup berjaga kerana menyiapkan movie maker untuk perbentangan... Hehe, tak bersistem betul saya ni... main ikut suka je nak tidur dan nak buat apa...

“Esok kena bentang? Alamak kita punya power point tak siap lagi. Movie maker tak buat lagi. Camne ni? Esok kelas pukul 9, sempat ke?”
Itulah dialog yang sering terbit daripada mulut para penuntut menara gading. Terkejar-kejar untuk menyiapkan tugasan pada saat akhir Natijahnya hasilnya bukanlah yang terbaik... memang ramai juga yang bersedia daripada mula. Tapi benda yang kurang baik itu kan lebih mudah disebarkan daripada melalui tulisan.
Berbalik cerita saya, hampir mencecah 3 pagi baru bersurai ke bilik masing-masing, berjaya juga kita menyiapkan tugasan yang tertangguh ini. Namun mata ini tetap tidak dapat dilelapkan, movie maker menjadi renyah kerana gambar yang diambil tidak menjadi... buat lagi kan last moinute, memang tak best langsung... Aku hanya sempat melelapkan mata setengah jam selepas Subuh... mengantuk sangat walaupun tau tak baik...

Pagi itu, awal-awal lagi bagi mesej kepada Madame beritahu masuk lambat, kan menyusahkan orang lain... Pergi tengok kedai komputer belum ada yang beroperasi. Kami menunggu tak lama. Akhirnya sampai ke kelas terlewat hampir sejam, tertinggal apa yang Madame ajar tentang bab 5... Perbentangan jadi agak hambar dengan bahasa yang berkecamuk dan menjadi kumpulan aaaaa.... banyak aa..nya ketika bercekap. Belajar BI ni dah lama tapi nak implementasi payah. Semua faham, kan. Saya dapat perhatikan para audien mula mengantuk kerana pembentangan hambar itu...

Betul-betul bagi pengajaran.... Diri, jangan biarkan dirimu jatuh ke lubang yang sama dua kali, Insya ALLAH.

No comments: