Skip to main content

Last Minute

Kerja last minute dan pelajar matrikulasi hari ini sudah menjadi satu pemandangan biasa. Maka tidak hairanlah jika ada pelajar yang sanggup tidak tidur mlam kerana menyiapkan assigment yang perlu dihantar keesokan harinya. Tidak sempat dicetak, rela ke kelas lambat lantaran kedai komputer hanya beroperasi setelah jam 9 pagi, alangkah ruginya mereka(termasuklah yang menulis).... gemar benar melakukan sesuatu di saat genting. Bak kata orang lama, dah nak terberak barulah nak gali lubang(lebih kurang le ayatnya, saya tak ingat).
Kenapa saya tulis begini. Baru mengalaminya. Perbentangan BTQ sepatutnya sudah disiapkan lama sebelum perbentangan. Isinya sudah ada yang diambil daripada internet, namun kerja belum berjalan.Kerana sikap lambat lagi menyebabkan perkara mudah menjadi terlalu rumit dan membebankan diri sendiri dan orang lain. Berjaga dan saya sendiri sanggup berjaga kerana menyiapkan movie maker untuk perbentangan... Hehe, tak bersistem betul saya ni... main ikut suka je nak tidur dan nak buat apa...

“Esok kena bentang? Alamak kita punya power point tak siap lagi. Movie maker tak buat lagi. Camne ni? Esok kelas pukul 9, sempat ke?”
Itulah dialog yang sering terbit daripada mulut para penuntut menara gading. Terkejar-kejar untuk menyiapkan tugasan pada saat akhir Natijahnya hasilnya bukanlah yang terbaik... memang ramai juga yang bersedia daripada mula. Tapi benda yang kurang baik itu kan lebih mudah disebarkan daripada melalui tulisan.
Berbalik cerita saya, hampir mencecah 3 pagi baru bersurai ke bilik masing-masing, berjaya juga kita menyiapkan tugasan yang tertangguh ini. Namun mata ini tetap tidak dapat dilelapkan, movie maker menjadi renyah kerana gambar yang diambil tidak menjadi... buat lagi kan last moinute, memang tak best langsung... Aku hanya sempat melelapkan mata setengah jam selepas Subuh... mengantuk sangat walaupun tau tak baik...

Pagi itu, awal-awal lagi bagi mesej kepada Madame beritahu masuk lambat, kan menyusahkan orang lain... Pergi tengok kedai komputer belum ada yang beroperasi. Kami menunggu tak lama. Akhirnya sampai ke kelas terlewat hampir sejam, tertinggal apa yang Madame ajar tentang bab 5... Perbentangan jadi agak hambar dengan bahasa yang berkecamuk dan menjadi kumpulan aaaaa.... banyak aa..nya ketika bercekap. Belajar BI ni dah lama tapi nak implementasi payah. Semua faham, kan. Saya dapat perhatikan para audien mula mengantuk kerana pembentangan hambar itu...

Betul-betul bagi pengajaran.... Diri, jangan biarkan dirimu jatuh ke lubang yang sama dua kali, Insya ALLAH.

Comments

Popular posts from this blog

Aku, Dia, Beliau dan Soalan-soalan

Suatu petang. Dia menembak beliau dengan soalan-soalan. Aku sebagai pendengar yang setia. Mencedok jawapan, mencelah dengan senyum, dan kembali diam. Sebenarnya semua ini tentang sebuah keberuntungan. Namun kesempatan yang tidak diendahkan. Sering begitu. Akulah yang belum cukup bersyukur dengan kesempatan yang diberi. 
Tentang syukur. Bagaimana untuk suka dengan kerja yang sdang kita lakukan. Oh, betapa ramai yang ingin berada di tempat engkau berada sekarang. Jadi, belajarlah bersyukurlah. Dengan bersyukur, kita akan usaha untuk lakukan yang lebih baik. Akan sentiasa perbaiki diri. 
Kemudian, letakkan cinta dengan apa yang sedang engkau lakukan Jangan hanya rutin. Cari sesuatu, selalu tambah kualiti diri. Sebab itu perlu ada perbincangan. Bukan hanya duduk. Dengan pergaulan, meluaskan pengalaman. Menambah pengetahuan. 
Kalau rasa ada yang tak kena, semangat makin merudum, ingat kembali niat semasa bermula. Tentu ada sebab engkau berada di sini. Mungkin sebenarnya niatmu sendiri yang …

Jom Belajar Nusus

JOM BELAJAR NUSUS
Assalamualaikum, Insya Allah, pada coretan ini, suka untuk aku kongsikan apa ynag telah aku pelajari semalam. Subjek Adab wan Nusus.

NUSUS
Hari ini Ustaz terangkan makna perkataan Adab. (الأدب) Adakah ia daripada perkataan Bahasa Melayu, sebagaimana yang kita maklumi, belajar tentang adab-adab makan, adab-adab tidur dan sewaktu dengaannya. Adakah perkataan ini digunakan sebelum merdeka atau sesudah merdeka? Bagaimana asalnya perkataan adab ini?
Sebenarnya perkataan Adab telah digunakan semenjak zaman Jahiliyah, kerana dalam adab dan Nusus, zaman yang akan kita gunakan adalah zaman Jahiliah, Zaman Kemunculan Islam dan Umawi, Zaman Abasi, Zaman Turki, dan Zaman sekarang. Kembali kepada tajuk asal, sebenarnya perkataan Adab ini mula digunakan dalam syair Arab, biar aku tutunkan di sini:
قول طرفة بن العبد:
نحن في المستشاة ندعوالجفلى * لا ترى الآدِب فينا ينتقر
طرفة merupakan salah seorang penyair pada zaman Arab, dan merupakan salah seorang penyair yang dipanggil al-muall…

Cerpen: Kembali Bertaut

Kembali Bertaut Jamilah Mohd Norddin
Nazim menelentang di katilnya. Dia mengenang akan pemergian isterinya yang membawa diri. Kedegilannya yang tidak mahu berganjak daripada keputusan yang diambil menjadikan dia seorang perindu. Benarlah kata orang perpisahan mengajar makna kesetiaan. Dia sedar isterinya telah banyak bersabar dengan kerenahnya saban hari. Isterinya telah banyak berkorban untuk kesenangan mereka berdua. Namun saat itu ingatannya hanya tertumpu pada setiausaha genit di pejabatnya, Syahdah.

“Abang, esok kita balik rumah mak Jasmin. Tadi Abah telefon, katanya Mak sakit kuat.”

Selesai makan malam Jasmin meluahkan apa yang terbuku di hatinya. Dipandang wajah Nazim yang seolah-olah khusyuk membaca majalah. Nazim langsung tidak mengendah akan apa yang diucapnya. Biarlah hatinya menahan jengkel, ditahan juga rasa hati memandangkan statusnya sebagai seorang isteri.

“Abang dengar ke idak apa yang Min cakap?”

Jasmin kembali menyoal apabila Nazim hanya membantu. Sakit hati Jasmin melih…